Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Zeven opdrachten in zeven gemeenten vormen samen pinksterviering

Vanuit de Broerekerk in Bolsward wordt op zaterdag 8 juni de Met hart en ziel Pinksterviering uitgezonden. In de aanloop naar deze unieke viering hebben zeven kerkelijke gemeenten uit het hele land zeven opdrachten uitgevoerd. Ook zanger Stef Bos en het Jongerenkoor Samen op Weg uit Houten werken mee aan deze viering.

De protestantse kerk in Duiven vouwt honderden papieren duiven die in de kerk komen te hangen. In Denekamp wordt het pinksterverhaal in graffiti uitgebeeld, dat te zien is tijdens de schriftlezing. De Kruispuntgemeente in Amersfoort zamelt kaarsvet in voor de grote pinksterkaars en vóór de kerk komt een mozaïek van bloemen te liggen uit Rijnsburg. De protestantse gemeente Poortugaal en gereformeerde kerk Rhoon decoreren de stola van de predikant en het kleed op de liturgische tafel in de kleuren en symboliek die passen bij Pinksteren.

De scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, ds. René de Reuver, preekt over het thema ‘Verstaan wij elkaar?’. In reactie op de preek is een spoken word te horen door mensen uit de Veenkerk in Amersfoort.

Tijdens de viering brengt zanger Stef Bos een moderne bewerking van het bekende pinksterlied Geest van Hierboven ten gehore, met Jongerenkoor Samen Op Weg uit Houten onder leiding van dirigent Rienk Bakker. De muzikale begeleiding van de samenzang wordt verzorgd door Frank van Essen en combo. 

Pinksteren is een christelijke feestdag, waarop de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht. Met deze uitstorting wordt ook het begin van de christelijke kerk gemarkeerd.

De Met hart en ziel Pinksterviering is een samenwerking van de KRO-NCRV met de Protestantse Kerk in Nederland.

Met hart en ziel Pinksterviering, zaterdag 8 juni om 17.10 uur op NPO2.
Herhaling: donderdag 13 juni om 16.10 uur op NPO2.
Commentaar tijdens de viering: presentator Jos van Oord.

Onderweg naar Pinksteren

De voorbereidingen van alle gemeenten zijn in de weken vooraf te zien in het televisieprogramma Met hart en ziel. Dit programma wordt wekelijks uitgezonden op donderdagmiddag om 16.10 uur op NPO2.

Afleveringen

  • 2 mei Honderden papieren duiven, Duiven
  • 9 mei De grootste pinksterkaars, Amersfoort
  • 16 mei Pinksterverhaal in graffiti, Denekamp
  • 23 mei Bloemenmozaïek, Rijnsburg
  • 30 mei Stef Bos en Jongerenkoor Samen Op Weg, Houten
  • 6 juni Compilatie: zeven kerken, zeven opdrachten voor de Met hart en ziel Pinksterviering

https://kro-ncrv.nl/protestant/nieuws/hier-vind-je-alles-over-de-met-hart-en-ziel-pinksterviering

Foto: KRO-NCRV