Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Wat zou uw buurt missen, als de kerk er niet meer was?

Welk verschil maakt het voor ons dorp of onze wijk dat er een kerk staat? Wordt onze buurt een betere buurt door de aanwezigheid van onze kerk? Deze confronterende vragen vormden voor de kerk in Rotterdam-Alexanderpolder en in Leersum de aanzet om aan de slag te gaan. Op verschillende manieren, én het werkt!

Inmiddels zijn ze een aantal jaar verder. In Rotterdam ontstond Open arms, een plek waar mensen hun verhaal kunnen doen, computerles krijgen en samen eten. In Leersum zag Dorpssoep het licht. Door samen soep te eten, ontmoeten dorpsbewoners elkaar en ontstaat er verbinding. Op die manier kon er echt verschil gemaakt worden én gingen plaatsgenoten ook nog eens heel anders tegen de kerk aankijken.

In heel Nederland actief

En zo zijn er in heel Nederland gemeenten die actief zijn in en met hun buurt. Op veel verschillende manieren getuigen zij in woord en daad van Gods liefde. Van fietslessen, maaltijdprojecten, zingevingscafé’s tot kledingbanken en van een mobiel kerkje tot ontmoetingstuinen. Tegelijk zijn er ook veel gemeenten op zoek naar een manier om van betekenis te zijn voor de buurt. Ze realiseren zich dat de buurt eigenlijk niets merkt van hun aanwezigheid en soms eerder ´last´ van hen heeft, door parkeeroverlast en klokgelui. Hoe kun je dan als kerk de stap de buurt in zetten?

Kerk in de buurt helpt u hierbij.  Er zijn materialen ontwikkeld waarmee u als gemeente aan de slag kunt gaan. Met de startgids verkent u uw eigen buurt. Wie wonen er? Wat houdt hen bezig? Waar heeft men behoefte aan? Wat wordt er al door anderen gedaan? En u ontdekt waarom u als kerk actief wilt zijn in de buurt, en welke mensen, talenten en middelen u daarbij kunt inzetten. Wanneer die eerste verkenning is gedaan, kunt u bepalen op welke manier u van betekenis kunt zijn in je buurt. De uitgewerkte voorbeelden in het Kerk in de buurt-materiaal helpen hierbij. U kunt de gidsen aanvragen via

www.protestantsekerk.nl/kerkindebuurt