Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Wat wordt er betaald van Kerkbalans - 3 voorbeelden

Eerder deze week schreven we het artikel ’Kerkbalans voor dummies’. Maar wat kan er allemaal gedaan worden met het geld van Kerkbalans? Hier leest u een paar voorbeelden die voor zichzelf spreken.

Eenzaamheid bestrijden
Weet u wie die zieke vrouw bezoekt als ze niet meer in de kerk zit zondag? Pastoraat is een minder zichtbare taak maar zeker een belangrijk onderdeel van het predikantenwerk. Bezoek aan huis, bezoek in het ziekenhuis, uw moeder kan niet meer naar de kerk komen, toch is ze een volwaardig lid van de gemeente. Ouderenbezoekwerk kan veel tijd in beslag nemen maar is een hele waardevolle manier om ouderen te ondersteunen. Uw predikant heeft het er vaak drukker mee dan je zou verwachten. Het oudere gemeentelid is het waard dat er naar hem/haar vanuit de kerk wordt omgezien. Ook dit wordt mogelijk gemaakt door de Actie Kerkbalans, want met de opbrengst daarvan wordt de predikant bekostigd.'

Gert den Boef, ouderenpastor, vertelt: “Ontmoeting is de hoofdzaak, even een kopje koffie komen drinken. Des te ouder mensen zijn, des te meer ze het bezoek meestal waarderen. De eenzaamheid wordt groter, mensen om hen heen vallen weg. Met de dame of heer die hen vaak al jaren bezoekt, kunnen ze hun verdriet delen dat er weer een broer is overleden en dat ze als enige over zijn van een gezin van twaalf.” Lees hier het hele interview.

Actieve jongeren
Weet u hoe het komt dat de jonge mensen zo betrokken zijn bij de kerk? Het jongerenwerk is helaas niet in elke gemeente even bloeiend. Veel ouders worstelen met de vraag: Hoe betrekken we onze tieners bij de kerk? Daar gaat veel tijd in zitten terwijl jonge ouders het al zo druk hebben. En de predikant dan? Ook de werkdruk van predikanten is erg hoog, zo blijkt uit onderzoek van de Open Universiteit. De klacht die het vaakst geuit wordt, is het gevoel niet toe te komen aan zaken die erg belangrijk zijn en moeten gebeuren, zoals huisbezoeken, therapeutische gesprekken en mensen motiveren tot vrijwilligerswerk. Van predikanten wordt verwacht dat ze altijd beschikbaar zijn. Met de inkomsten uit Kerkbalans kan een gemeente een kerkelijk werker aannemen die kan meedenken met de gemeente en verdiepende geloofsactiviteiten kan begeleiden voor jongeren. Ook kan een jongerenwerker de werkdruk van een predikant verlichten door bijvoorbeeld de catechese te verzorgen.

Een jongerenwerker kan ook betekenisvol zijn voor jongeren in de omgeving van de kerk. Jongerenwerker Robert van Loenen van Pioniersplek Lifewirez vertelt: ´Lifewirez betekent levensdraad. We helpen jongeren de rode draad van hun leven te ontdekken. Deze rode draad zijn antwoorden op levensvragen. Voor ons is Jezus dit antwoord.´ Lees hier het hele interview.

Er lekker warm bijzitten
Weet u wat het kost om een oud gebouw te verwarmen? Vroeger zaten we met dikke jassen aan te rillen in de winter. Als je geluk had, kon je een stoof meenemen. Dat is zo´n klein houten kistje waar gloeiende kooltjes in gedaan werden. Lekker je voeten er bovenop en je hield het wel warm tijdens een lange preek. Nu hebben we natuurlijk verwarming. Maar wat kost het om een oud, soms wel eeuwenoud, gebouw te verwarmen?

Robert den Ouden van KerkStroom vertelt: ´Een gemiddeld grote kerk verbruikt ongeveer 8000 tot 10.000 kuub gas per jaar om je warm te houden. Dit kost omgerekend 18 tot 20 euro per lid van de gemeente.´Kijk ook eens op groenekerken.nl om nog meer rekenvoorbeelden te zien.

> Lees ook: Kerkbalans voor dummies

Lees meer over

Het thema Actie Kerkbalans