Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Vluchtelingentent onderstreept kerstcampagne Kerk in Actie

Bij de kerstcampagne van Kerk in Actie staat een witte ‘vluchtelingentent’ centraal. Gemeenten kunnen hem gratis huren als zij een concert of sponsoractie voor tieners organiseren. De tent staat symbool voor de schrijnende situatie van vluchtelingenkinderen in Griekenland.

Wie kent ze niet: de witte, plastic tenten. Die ‘s zomers de warmte niet tegenhouden, en ‘s winters de kou niet. Waar duizenden vluchtelingenkinderen noodgedwongen in opgroeien. Tijdens de komende kerstcampagne staat zo’n tent symbool voor de schrijnende vluchtelingenproblematiek waar Kerk in Actie aandacht voor vraagt. Gemeenten kunnen een gratis tent aanvragen als zij een concert of een sponsoractie voor tieners organiseren.

Concert

Gemeenten kunnen in de adventsperiode via Zingen in de Kerk, het eventlabel van de Protestantse Kerk, een (gratis) concert aanvragen en zo het werk voor vluchtelingenkinderen in Griekenland steunen. Ruim twintig artiesten staan klaar om te worden geboekt voor een bijzonder event. Het aanbod is breed: van Rob Favier tot de Urker Zangers en Gerald Troost. Ook voor kinderen en tieners zijn er diverse artiesten en groepen beschikbaar. Om de boodschap van het project te ondersteunen, kunnen gemeenten de vluchtelingentent bestellen. Zij bepalen - in overleg met Kerk in Actie of de artiest - zelf hoe zij de tent tijdens het concert inzetten. De tent kan ook de dag(en) voor of na het concert worden gebruikt, bijvoorbeeld op het kerkplein. Bijgeleverd wordt een pakket met aankleding en invulling waarmee bezoekers van de tent kennis kunnen maken met de verhalen van vluchtelingenkinderen. Gemeenten kunnen zo breed aandacht vragen voor de situatie waarin zij zich bevinden.

Sponsoractie tentenkamp voor tieners

Bij de kerstcampagne Geef licht! van Kerk in Actie staat een vluchtelingentent centraal die onder andere kan worden ingezet voor een sponsoractie. Met deze sponsoractie komen jongeren in actie voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Met elkaar bivakkeren ze een nacht lang in tenten, in of buiten de kerk. 

Het event, onder de naam Kerstchallenge+, begint rond 22 uur met een stevige pannenkoekenmaaltijd. Daarna is het tijd om de tenten op te zetten, rondom de vluchtelingentent die symbool staat voor de schrijnende situatie van de vluchtelingenkinderen. In deze tent kunnen de jongeren door middel van beeld en geluid kennismaken met vier van hen. Rond middernacht is het tijd voor het echte werk: de Kerstchallenge in de vorm van een ‘vluchtroute’, midden in de nacht, met allerlei spannende opdrachten. Daarna is het tijd voor een paar uurtjes rust, voordat de jongeren om 8 uur gewekt worden voor een ontbijt. Om 9 uur staat een grote groep familie, gemeenteleden en andere supporters klaar voor een daverend applaus en zit het erop. 

Met de digitale collectebussen, waarmee alle deelnemers zich voor dit winterse tentenkampavontuur hebben laten sponsoren, is direct duidelijk hoeveel je als club of gemeente voor vluchtelingenkinderen in Griekenland hebt opgehaald. 

Magazine Geef licht! met adventsslinger

Een ander onderdeel van de kerstcampagne van Kerk in Actie is het minimagazine Geef licht! Dit magazine, dat gemeenten gratis in meerdere exemplaren kunnen aanvragen en op eerste adventszondag kunnen uitdelen, staat alles over vluchtelingenkinderen in Griekenland en wereldwijd. Bij het magazine zit een kaartenslinger om op te hangen. Deze slinger vertelt de verhalen van vier vluchtelingenkinderen en helpt gemeenteleden om op een bijzondere manier met hen mee te leven. Vanaf advent kunnen gemeenten elke zondag in de dienst één van de kinderen van de slinger ‘in the picture’ zetten. Hiervoor zijn materialen en liturgiesuggesties beschikbaar. Uiteraard is de collecte op kerstavond of Eerste Kerstdag ook voor het werk van Kerk in Actie in Griekenland.

Lees alles over de kerstcampagne van Kerk in Actie en het bestellen van de vluchtelingentent, het magazine Geef licht! en andere materialen.