Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Tussenstand eerste huis-aan-huiscollecte Kerk in Actie: 400.000 euro

In de eerste week van advent collecteerden 5000 vrijwilligers in meer dan 600 plaatsen voor een beter leven voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Kerk in Actie directeur Jurjen de Groot is onder de indruk van de energie die loskwam. “In relatief korte tijd stond er een grote groep vrijwilligers klaar. Dat is de kracht van de kerkelijke gemeenschap. Met een resultaat dat ver boven verwachting is!”

Meer dan 5000 collectanten gingen in die eerste week van december op pad om huis aan huis te collecteren voor Kerk in Actie. Een van hen is de 95-jarige Henk Groenewegen uit Hoorn. Met de bus aan een stok collecteerde hij in zijn wijk. “Waarschijnlijk kan ik dit voor de laatste keer doen, maar onze steun aan vluchtelingenkinderen blijft zó nodig. Hun jonge levens doen ertoe!” Hij collecteerde - geheel coronaproof - met een collectezak aan een 1,5 meter stok én met een belletje uit de kerk van Blokker. 

Nog niet alle inkomsten zijn binnen, eind januari volgt de eindstand. Bijzonder is dat plaatselijke kerkelijke gemeenten soms hun steentje bijdragen door de collecteopbrengst te verdubbelen. In Hardenberg is het zelfs de (burgerlijke) gemeente die het bedrag verdubbelde. 

Beter leven voor vluchtelingenkinderen

De landelijke huis-aan-huiscollecte werd georganiseerd omdat Kerk in Actie wil opstaan voor kwetsbare vluchtelingenkinderen in Griekenland. Hun situatie is nu urgenter dan ooit. Niet alleen op Lesbos, maar ook op andere plaatsen waar vluchtelingen in Griekenland vaak lange tijd moeten wachten voor ze weten hoe hun toekomst er verder uitziet. Onzekerheid, uitzichtloosheid, slechte leefomstandigheden, geweldssituaties en geen onderwijs: het overkomt vele duizenden vluchtelingenkinderen. 

Kerk in Actie gelooft dat deze kinderen recht hebben op een beter leven. Partners van Kerk in Actie helpen met voedsel, kleding en onderwijs en proberen kinderen op een betere plek te krijgen. Ook wordt in de landen van herkomst geïnvesteerd in een beter leven voor kinderen.