Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Toeleven naar Pasen, dicht bij de hemel

Vlieland is niet alleen een geliefde bestemming voor rustzoekers, natuurliefhebbers en zeehondenspotters. Op Witte Donderdag ontvangt het eiland voor de derde keer een groep moderne pelgrims, om de dagen rond Pasen intensief samen te beleven.

De Paaspelgrimage is een initiatief van - onder andere - dominee Frans Weeda van de Protestantse Gemeente Vlieland. Vlieland is echt een eiland voor pelgrims, vertelt hij. “Mensen die naar het eiland komen zijn helemaal weg uit hun gewone leven; alleen al het losgooien van de trossen van de veerboot brengt een vrijheidsgevoel teweeg. Daardoor kan ruimte komen om allerlei vertrouwde dingen als nieuw te beleven.”

In het licht van Pasen

De pelgrimage is opgezet rond vier kerkdiensten op Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Eerste Paasdag. “Naast deze vier liturgische samenkomsten met de gemeente, maken we een lange meditatieve wandeling, eten we samen en is er gelegenheid voor stilte en meditatie. Er is ook ruimte voor wat uit de groep zelf komt. Zo wordt de paasperiode stap voor stap, dag voor dag, als pelgrim beleefd.” Ds. Weeda ziet dat het initiatief beantwoordt aan een behoefte. “Ik heb sterk de indruk dat veel mensen op zoek zijn naar een nieuwe of hernieuwde spirituele basis onder hun leven. Tijdens de pelgrimage staan we stil bij vragen als: Wat betekent Pasen voor jou? Wat zou je willen dat het kon betekenen, en waar zitten de blokkades? Wie ben jij in het licht van dit verhaal? In een sfeer van vertrouwen gaan we op zoek naar de antwoorden op deze vragen.”

Dicht bij de hemel

Door middel van de Paaspelgrimage legt de Protestantse Gemeente Vlieland heel bewust de verbinding met mensen ‘van de wal’. Frans Weeda: “Onze gemeente is heel klein, we hebben ongeveer twintig actieve leden. Net als het hele eiland leven we van de gasten die komen. We willen het unieke van Vlieland graag met hen delen.” Wat dat unieke is kan hij niet precies beschrijven, maar het eiland roept bij hem dezelfde sfeer op als het eiland Iona in Schotland. “Eén van de oprichters van de Iona-gemeenschap zei over dat eiland: ‘It’s a thin place’ - een plaats waar de scheidingslaag tussen hemel en aarde veel minder dik is dan op andere plaatsen. Voor mij is Vlieland ook zo’n plek, een hotspot van spiritualiteit - op zijn eigen bescheiden wijze.”

Meer weten over de Paaspelgrimage op Vlieland? Ga dan naar protestantsegemeentevlieland.nl.

Meer suggesties en werkvormen rondom Pasen vindt u op protestantsekerk.nl/pasen.