Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Tips om uw Top2000-kerkdienst coronaproof te organiseren

Top2000-kerkdiensten werden de afgelopen jaren steeds meer georganiseerd. In 2019 waren er in heel Nederland zo´n 150 kerkdiensten. De diensten trekken veel mensen die anders de kerk niet bezoeken. In 2020 is alles anders. Initiatiefnemer ds. Fred Omvlee: “Door de coronamaatregelen zullen we andere manieren moeten bedenken om toch een veilige Top2000-kerkdienst te kunnen organiseren.” Een aantal ideeën op een rij.  

In de laatste week van het jaar, tussen Kerst en Oud en Nieuw zendt NPO Radio 2 de Top2000 uit, met de mooiste muziek uit de popgeschiedenis. In Top2000-kerkdiensten wordt deze popmuziek gekoppeld aan bijbelse verhalen en menselijke herinneringen. 

Keep the Faith

Afgelopen jaar bezochten naar schatting 30.000 mensen een Top2000-kerkdienst. Zondag 27 december is dit jaar de meest voor de hand liggende datum voor Top2000-diensten. Thema van 2020 is ‘Keep the Faith!’ 

Ds. Omvlee: “Dit jaar is natuurlijk alles anders. Door de verschillende maatregelen kunnen we diensten niet organiseren zoals we eerder gewend waren en dus zullen we andere manieren moeten bedenken om toch een veilige Top2000-kerkdienst te kunnen organiseren.  De kerken van Apeldoorn en Monnickendam bijvoorbeeld laten de dienst volledig tevoren opnemen en zenden het uit via de lokale omroep. In Harderwijk wil men toch buiten bijeenkomen.”  Hieronder een aantal ideeën.

Top2000-kerkdienst online

Net als vele kerkdiensten de afgelopen maanden kunt u de Top2000-kerkdiensten online aanbieden. Elke kerk kan dit zelf oppakken. Om mensen bij de dienst te betrekken zou het leuk zijn om de kijkers voorafgaand aan de dienst iets aan te bieden. Denk bijvoorbeeld een kaasplankje via de kaasboer om de hoek. Zo steunen we tegelijkertijd de lokale middenstand.

Het streamen van een dienst kan op verschillende manieren. Wellicht is er iemand binnen uw gemeente die hier verstand van heeft. Of is er reeds apparatuur aanwezig om dit te streamen. Uiteraard is het ook mogelijk om een chatfunctie toe te voegen zodat er meer interactie kan plaatsvinden.

Tijdens een online dienst kunt u gebruik maken van het Whatsapp gebed. Op die manier kunnen de mensen thuis meebidden. Ook kunt u interactie krijgen door gebruik te maken van de mentimeter. Met de mentimeter kunt u mensen woorden laten insturen die een woordwolk maken. U zou na elk nummer kunnen vragen welke gedachte er bij ze opkomt.

Top2000-kerkdienst drive-in

Een grote parkeerplaats, mensen met auto’s die komen genieten van een prachtige dienst. De band in een trailer, de predikant die tussen de auto’s doorloopt. Eventueel het geluid afgespeeld via de FM frequentie in de auto. Praat eens met de gemeente over de mogelijkheden om een Top2000-drive-in kerkdienst op te kunnen zetten.

Let goed op de zichtlijnen, heb je genoeg aan het podium (is deze vanuit alle auto’s te zien? Of moeten er nog ledschermen worden ingericht? Zodat je het allemaal nog beter kunt zien? U zou eens na kunnen vragen bij partijen die ook buitenbioscopen (drive-in bioscopen) organiseren. Een mooie kans en bij regen kan iedereen toch komen. Leuk ook om iets lekkers aan te bieden in de auto, zodat een ieder van de dienst kan genieten.

Andere opties

Hieronder zijn nog 2 andere mogelijkheden voor een Top2000-kerkdienst. Let op dat we hierin wel de huidige coronamaatregelen in acht moeten houden. Dit betekent, op het moment van schrijven (29 oktober 2020), binnen max 30 personen en buiten max 40 personen met 1,5 meter afstand.

Top2000-café

We maken een café-opstelling, verlengen de dienst en maken tijdsblokken van 3 kwartier. Na 3 kwartier komen de nieuwe bezoekers en verlaten andere bezoekers de kerk. We kunnen dan of de dienst herhalen of doorgaan, zodat mensen eventueel thuis kunnen blijven genieten.

Door losse tafels te plaatsen is het mogelijk om gezinsleden uit één huishouden bij elkaar te plaatsen, waardoor het een stuk veiliger is. Desgewenst kan er voorafgaand aan de dienst een reservering worden gemaakt, waarin men aangeeft met hoeveel personen (uit hetzelfde huishouden) men aanwezig gaat zijn. Hierdoor is het mogelijk om de tafels en stoelen voorafgaand aan de dienst klaar te zetten.

Als er meerdere diensten achter elkaar gaan plaatsvinden in verband met de capaciteit, doe je er als organisatie goed aan om er iets tijd tussen te houden zodat het mogelijk is om de café opstelling opnieuw in te delen.

Ds. Omvlee: “Wij zien veel creativiteit en hopen dat we samen deze coronaperiode gezond en geïnspireerd door komen. Thank You for the music!” 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@top2000kerkdiensten.nlZie ook: Top2000-kerkdienst coronaproof organiseren.

Disclaimer: de mogelijkheid tot organiseren van Top2000 diensten is ten allen tijde afhankelijk van de richtlijnen die op dat moment geldig zijn.