Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

The Passion: Parels voor de zwijnen óf toch het paasevangelie?

Ds. Steven Kafoe (Bethelkerk, Zwijndrecht) had zo zijn bedenkingen bij The Passion. Toch raakte de eerste editie in Gouda (2011) een snaar bij hem. En toen hij het lied 'Afscheid nemen bestaat niet' van Marco Borsato hoorde zingen vanaf de top van de Erasmusbrug in Rotterdam (2012) was hij helemaal om.

Een religieuze show, parels voor de zwijnen gooien, gelikt amusement. Als ik met vrienden en
collega's spreek over The Passion hoor ik vooral superlatieven en veroordelingen.

Ik kan me daar ook iets bij indenken en heb deels diezelfde bezwaren. Maar toch. Toen ik Borsato's lied 'Afscheid nemen bestaat niet' hoorde zingen vanaf de top van de Erasmusbrug (Rotterdam 2012) raakte het een snaar in me.

'k kom als de wind die je voelt en de regen!
Volg wat je doet als het licht van de maan!
zoek me in alles dan kom je me tegen!
Fluister mijn naam... en ik kom eraan!
 
Zie... wat onzichtbaar is!
Wat je gelooft is waar!
Open je ogen maar en...
dan zal ik bij je zijn!
Alles wat jij moet doen...
is mij op mijn woord geloven!
 
 
En natuurlijk, waarschijnlijk bedoelde Borsato het helemaal niet zo. Maar wat kan je een religieuze lading in zo'n tekst lezen en voelen!
 

Ik heb dus wel iets met The Passion. Sorry vrienden en collega's. Jullie hebben gelijk. Maar al sinds ik de eerste Passion meemaakte in Gouda is er bij mij iets omgeslagen. Rond die tijd werden op TV twee tienermeiden geïnterviewd over het christelijk geloof. De vraag was
o.a. wat ze wisten over Jezus. Hoe was hij gestorven? Hun bloedserieuze antwoord: "was hij niet gestikt in een vissengraat?" Ik vond het dramatisch om te horen. Hele generaties groeien zo op zonder enige kennis over het christelijk geloof.

De elite voelt zich misschien nog aangesproken door de Matthäus Passion van J.S. Bach (die bij mij ook diverse snaren raakt, laat dat duidelijk zijn), maar een groot deel van ons volk moet het op andere manieren horen. Door bijvoorbeeld moderne popmuziek te luisteren tijdens een vertelling van het lijdensverhaal.

Het christelijk geloof heeft altijd aansluiting gezocht bij de cultuur. De psalmmelodieën werden ook overgenomen van de volksliedjes van destijds. Waarom zou de hedendaagse popmuziek niet gebruikt kunnen worden om iets van het evangelie over te brengen? Of met de woorden van Larry Norman: why should the devil have all the good music? Weet u, voor mij is het al winst als die twee tienermeiden de volgende keer zouden zeggen: "Jezus, die is gestorven aan een kruis. Christenen geloven dat hij dat heeft gedaan om mensen redding te brengen". Laat dat verhaal maar in alle tonen klinken. Ook vanavond in Dordt.

Ds. Steven Kafoe (bron: De Kombinatie Hendrik Ido Ambacht)

The Passion 2019 vindt plaats in Dordrecht en wordt live uitgezonden op NPO1 om 20.35 uur. Ds. René de Reuver is één van de kruisdragers in de processie van The Passion.

Foto: EO