Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Synodepreses Karin van den Broeke loopt mee met Climate Miles

Synodepreses ds. Karin van den Broeke loopt zaterdag 7 november mee met een etappe van de Climate Miles, van Brasschaat naar Antwerpen.

Met The Climate Miles vraagt Urgenda aandacht voor de actie die nodig is om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en de aarde leefbaar te houden voor volgende generaties. Karin van den Broeke is klimaatambassadeur voor de ACT Alliance, een wereldwijd netwerk van kerkelijke hulporganisaties en zal in december afreizen naar de Klimaattop in Parijs om de stem van de kerken te laten horen.

Climate Miles

Van 1 tot 29 november loopt Urgenda directeur Marjan Minnesma 580 kilometer van Utrecht naar Parijs, waar de Klimaattop plaatsvindt. Elke dag wandelt er een speciale gast met haar mee en wordt een nieuwe Milestone achtergelaten met een boodschap. Zaterdag 7 november is dominee Karin van den Broeke te gast. Iedereen kan meelopen met de Climate Miles, voor een dag, een aantal dagen of de hele maand. Iedere dag worden inspirerende initiatieven bezocht en interessante mensen ontmoet.

In de avond is Karin van den Broeke te gast in de ‘walkshow’, een praatprogramma waarin Marjan Minnesma in gesprek gaat met de bijzondere gasten van de dag. Naast Van den Broeke zitten op de zevende november onder andere Jacobine Geel, theologe en  televisiepresentatrice, en Egbert Rooze, theoloog en predikant uit Antwerpen, aan tafel. Het programma is onder andere te zien op www.urgenda.tv. Ook zal de NPO het gesprek op hun website plaatsen.

Klimaat op synode

De Protestantse Kerk spreekt tijdens de synode in november over klimaat. Op vrijdagmorgen 13 november staat het thema op de agenda. Middels een brief zijn plaatselijke kerken aangesproken op de urgentie van maatregelen tegen klimaatverandering en is het groene kerkeninitiatief onder de aandacht gebracht. Steeds meer kerken sluiten zich aan bij de beweging van Groene Kerken. Tijdens de jaarlijkse Groene Kerkendag in oktober werden dit jaar 23 nieuwe gemeenten welkom geheten als Groene Kerk.

Klimaatloop

Dit najaar ging daarnaast mede op initiatief van Kerk in Actie een Klimaatloop van start; een pelgrimage in tien etappes, van Winsum in Noord-Groningen tot de Vaalserberg in Zuid-Limburg, waarna de loop via België uiteindelijk uitmondt in Parijs. Hiermee laten kerken in Nederland, maar met soortgelijke initiatieven ook wereldwijd, hun stem horen richting de klimaattop. Op 14 en 15 november kan er nog meegelopen worden met de laatste etappe Heerlen-Rolduc-Vaalserberg.

Lees meer over

Het thema Synode