Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Synodeleden op safari naar pioniersplekken in Almere en Hilversum

Waar denkt u aan bij het woord safari? Op reis gaan, nieuwe werelden ontdekken. En dat is precies wat een aantal synodeleden van de Protestantse Kerk vandaag deed. Ze namen een kijkje in de wereld van pioniersplekken, nieuwe vormen van kerk-zijn in Almere en Hilversum. Met een heuse safari-jeep.

De Protestantse Kerk staat voor een uitdaging. Met de komst van nieuwe vormen van kerk-zijn is in de afgelopen tien jaar een mozaïek van kerkplekken ontstaan: bestaande gemeenten naast nieuwe kerkplekken. Vandaag was het eerste moment waarop leden van de synode kennis konden maken met deze nieuwe vormen van kerk-zijn. Want niet iedereen heeft daar veel ervaring mee.

De reis begon vanochtend bij ‘de Schone Poort’ in Almere Poort, waar de synodeleden kennismaakten met pioniers Pieter en Klazien ter Veen en Betty Woord. Stadsdeel Almere Poort zal uitgroeien tot een plaats met 25.000 inwoners. Er komt geen kerkgebouw, maar de kerk wil wel present zijn in dit stukje Nederland. Het team van ‘de Schone Poort’ kijkt hoe het op de beste manier kan aansluiten bij de behoeften van nieuwe inwoners. Regelmatig rijden ze met een omgebouwde SRV-wagen de wijk in of komen samen in een café om te ontdekken wat er leeft onder de bewoners van het stadsdeel.

Welkom voelen

De safari-jeep haastte zich daarna naar Hilversum, een plaats met maar liefst twee pioniersplekken. Kaj en Rianne ten Voorde vertelden de synodeleden over pioniersplek Vitamine G in de Diependaalse kerk. Twee keer per maand is er een informele samenkomst om 12.00 uur, waar de leeftijd rond de 30 jaar is. Belangrijk onderdeel van Vitamine G is de onderlinge verbondenheid buiten de diensten om. Discipelschap is een terugkerend thema: hoe volg je Jezus in het dagelijks leven? Deelnemers worden toegerust om in de buurt waar ze wonen en werken iets van het leven met God te laten zien.

Daarna werd het Christelijk Spiritueel Centrum bezocht, een centrum dat zich vanuit het christelijk geloof richt op mensen die zoeken naar ontspanning en rust. Tjitske Volkerink vertelde de synodeleden over de activiteiten die het centrum organiseert, zoals meditatie, gebed, stiltewandelingen, massage en coaching. Mensen kunnen op deze manier God ontmoeten met lichaam, ziel en geest.

Pioniersplekken

De Protestantse Kerk in Nederland stimuleert het ontstaan van nieuwe vormen van kerk-zijn voor mensen die niet (meer) naar een kerk gaan. Pionieren kan van start gaan in een nieuw gebied, zoals een nieuwbouwwijk. Het kan ook in een omgeving waar al een kerk is, maar dan gericht op mensen die niet (meer) in de kerk komen. Er zijn ook initiatieven voor jonge gezinnen, ouderen en mensen met allerlei spirituele interesses. Meer informatie is te vinden op www.lerenpionieren.nl. Op dit kaartje kunt u zien waar er in Nederland pioniersplekken zijn.