Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Synode praat over ‘zieltjes winnen’

Generale synode sprak over ‘zieltjes winnen’. Dit naar aanleiding van het zojuist verschenen boek ‘Back to Basics – zeven cruciale vragen rond missionair kerk-zijn’.

‘De Protestantse Kerk, op weg naar 2025, heeft ervoor gekozen om zich te concentreren. Niet het vele is goed, maar het goede is veel. Niet alles moet, maar dat wat vreugde geeft en het Evangelie doet leven’, dat schrijft ds. René de Reuver in het voorwoord van het boek ‘Back to Basics – zeven cruciale vragen rond missionair kerk-zijn’. Auteurs zijn Nynke Dijkstra en Sake Stoppels.

Het boek is gepresenteerd tijdens de vergadering van de generale synode. Alle synodeleden hebben een exemplaar van de dienstenorganisatie cadeau gekregen. Het boek is te bestellen via het Boekencentrum en kost €9,90.

Volgens ds. De Reuver is de concentratie op de kern van kerk veel omvattend. ‘Het vraagt om het maken van goede keuzes. Hierbij kan dit boek helpen. Heel concreet door het hoofdstuk voor hoofdstuk in groepsverband te lezen en te bespreken.’

[Tekst gaat verder onder de foto]

Zieltjes winnen

De leden van de generale synode gingen alvast met elkaar over één van de thema’s in gesprek. Hoofdstuk 2 van het boek heeft als titel ‘Zieltjes winnen? Wat is er eigenlijk tegen? – Missionaire communicatie en werving’. Een informele peiling onder synodeleden – door het opsteken van rode en groene kaarten - gaf aan dat de meeste een negatieve associatie bij ‘zieltjes winnen’ hebben.

Sake Stoppels, één van de auteurs van het boek, heeft echter een positieve gedachte bij dit thema. Hij laat zich inspireren door de theoloog A.A. Ruler: “Het gaat er in de kerk centraal om zieltjes te winnen […] want die zieltjes moeten zielen worden.” Volgens Stoppels wordt door deze uitspraak van Ruler het gesprek op scherp gezet. “Want zo komt werving als een boemerang bij onszelf terug: heeft mijn ‘zieltje’ in de kerk kunnen uitgroeien tot een volwassen ziel? Heeft mijn christen-zijn mij geholpen te leren leven, heeft het bijgedragen aan mijn menswording? En zouden wij in onze geloofsgemeenschap nieuwkomers kunnen helpen om hun ziel te ‘verkennen’ en groeien in mens-zijn?” Volgens Stoppel zou elke gemeente dit soort vragen onder ogen moeten zien.

Theologische vragen

‘Zieltjes winnen’ is één van de zeven belangrijke theologische vragen uit de missionaire praktijk die in dit boek aan de orde komen. Daarnaast gaat het over thema’s als: visie op Jezus, de kerk, tellen of wegen, het belang van de context en de rol van de predikant. De auteurs willen het inhoudelijk gesprek over deze thema’s onder met name predikanten, kerkelijk werkers en andere leidinggevenden in de kerk stimuleren.

Op 15 juni (Woerden - Het Baken) en 22 juni (Zwolle - De Stinskerk) kunnen predikanten en kerkelijk werkers over het boek in gesprek met de auteurs Nynke Dijkstra en Sake Stoppels.

Lees meer over

Het thema Synode