Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Succesvol gekoppeld: Dominee en gemeente

“De gemeente en ik zijn alweer een paar maanden gelukkig getrouwd.’’ Ds. Annelies Jans en ds. Henk Boter hebben hun huidige gemeente ontmoet bij de domineedate van het Mobiliteitsbureau aan het begin van dit jaar. Hoe kijken ze terug op die bijzondere ontmoeting?

Jaarlijks organiseert het Mobiliteitsbureau van de Protestantse Kerk een ´domineedate´. Beroepingscommissies kunnen hier kennismaken met aanstaande presikanten die op zoek zijn naar een vacante gemeente. Voor ds. Henk Boter en ds. Annelies Jans was deze speeddate succesvol; beiden hebben afgelopen jaar een nieuwe werkplek gevonden. Zij blikken terug op het eerste jaar in de nieuwe gemeente en de bijzondere manier waarom ze kennismaakten met de gemeente.

Hoe was het om deel te nemen aan de domineedate eerder dit jaar?

Ds. Henk Boter:

Het was verrassend. Ik was al een poosje op zoek naar een gemeente toen ik de uitnodiging voor de domineedate kreeg. Eerlijk gezegd wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Brengt zo'n date nu echt iets tot stand? Gelukkig merkte ik al tijdens de eerste date dat er echt leuke ontmoetingen waren en leuke gesprekken ontstonden. Iedereen zat een beetje in hetzelfde schuitje. Niet alleen de potentiële dominees, maar ook de beroepingscommissies waren een beetje zenuwachtig. Dat schept dan wel een band.

Vond u dit een prettige manier om kennis te maken?

Ds. Annelies Jans:

Zeer zeker. Je bent maar drie minuten in gesprek met elke gemeente, dat gaat natuurlijk vliegensvlug voorbij. Maar het daagt je wel uit om snel tot de kern te komen, zowel gemeente als proponent: waar sta je voor en wat vind je belangrijk.

Ds. Henk Boter:

Speeddaten is kort, maar je hebt wel even de kans om echt iets van jezelf te laten zien én om echt iets van een gemeente te proeven. Het maakt nogal uit of je elkaar via advertenties, profielschetsen of sollicitatiebrieven leert kennen, of in het echt ontmoet. Ik denk dat de gemeente en ik elkaar zonder de date niet hadden gevonden.

Welke standplaats is het geworden?

Ds. Annelies Jans:

Ik werk nu bij de Goede Herderkerk in Apeldoorn.​

Ds. Henk Boter:

Ik werk ook in Apeldoorn. Ik ben nu predikant in Apeldoorn Noordoost, één van de vele wijkgemeentes hier. Behalve de Protestantse Kerk in Nederland zijn hier ook nog veel andere geloofsgemeenschappen. Heel mooi.

Hoe is dat eerste gesprek tijdens de dominieedate eigenlijk gegaan?

Ds. Annelies Jans:

Zoals alle gesprekken bij de domineedate vloog ook dit gesprek voorbij. Natuurlijk gaat het over wat je belangrijk vindt als gemeente en als proponent: een kerk die gastvrij is, een kerk die haar verantwoordelijkheid neemt naar de wijk, een kerk die het woord van God op eigentijdse manier wil laten horen en ga zo maar door. Dit kwam in grote lijnen overeen. Tegelijkertijd voelden we van beide kanten: hier gebeurt iets dat ons overstijgt.

Ds. Henk Boter:

Eigenlijk, voor het daten echt begon, ontmoette ik al de afvaardiging uit Apeldoorn bij de koffie. Vanaf het begin was er een klik. Later, tijdens de date praat je heel kort verder over kerk en gemeente zijn, over je visie op het predikantschap. Maar drie minuten zijn echt zo voorbij. Wat er tijdens zo'n gesprek gebeurt is misschien niet veel meer dan een eerste indruk, maar dat blijkt dan achteraf toch een voedingsbodem te zijn voor de behoefte om elkaar nog beter te leren kennen.

Hoe weet je dat er een ´klik´ is?

Ds. Annelies Jans:

​We willen met elkaar verder. Dat was, ondanks de korte tijd, eigenlijk direct duidelijk. Verdere gesprekken volgden natuurlijk, maar de toon was gezet.

Ds. Henk Boter:

Eigenlijk kun je dat nauwelijks weten natuurlijk, want de twee mensen met wie ik sprak hoeven niet per se representatief te zijn voor de hele gemeente. Daarnaast kan ik op mijn beurt het best drie minuten volhouden om me veel leuker voor te doen dan ik ben. Maar als je echt niet bij elkaar zou passen, op grond van ligging bijvoorbeeld, dan kom je daar denk ik wel achter in die korte tijd. Zo’n eerste gesprek is pas een beginnetje, een opstapje naar meer en langere gesprekken. Die zijn er geweest en daardoor hebben we elkaar gevonden. Inmiddels zijn we al een paar maanden gelukkig getrouwd, om maar in de terminologie te blijven.


Hoe kijkt u terug op het eerste jaar bij de nieuwe gemeente?

Ds. Annelies Jans:

In de eerste maanden komt er ongeloofelijk veel op je af. Het voelt gelukkig goed; ik ben echt op mijn plek. Ik geloof dat God ons naar elkaar toe heeft geleid, maar wel op een eigentijdse manier!

Ds. Henk Boter:

Op de eerste maanden kijk ik met veel plezier terug. Natuurlijk zijn er veel dingen waar ik aan moet wennen, maar dat zijn vooral praktische zaken. De contacten die ik nu opdoe en voor langere tijd zijn, vind ik echt waardevol. Je kunt echt een band opbouwen met mensen. Soms fiets ik door Apeldoorn en dan realiseer ik me opeens hoe bijzonder het is dat ik daar dan rijd, de weg al een beetje ken en mensen groet alsof het vanzelfsprekend is. Maar het is helemaal niet vanzelfsprekend. Wie had ooit gedacht dat we hier zouden wonen, werken en ons echt zouden thuisvoelen? Het is iets om dankbaar voor te zijn.

Mobiliteitspool

Neem voor meer informatie contact op met het Team Mobiliteit, via arbeidsbemiddeling@​protestantsekerk.nl of 030 8801505.