Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Stichting Jozef winnaar Kerk en Wereld Jongerenprijs 2018

Project Prospect van Stichting Jozef is de winnaar van de Jongerenprijs 2018. Tijdens het Kerk en Wereld symposium kregen zij de hoofdprijs uitgereikt van commissievoorzitter Marieke den Braber. Met dit project geeft stichting Jozef jongeren aan de rand van de samenleving begeleiding op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid en persoonlijke ontwikkeling.

In het Thomastheater in Amsterdam werd de prijs van 10.000 euro gisteren aan hen uitgereikt. Stichting Jozef is erg dankbaar voor deze erkenning.¨Een fantastische bekroning op ons werk én een erkenning voor de jongeren zelf, voor wie ze zijn¨, vertelt Vallery Linger van stichting Jozef, ¨het geeft ze echt een duidelijk signaal dat ze ook meetellen en dat mensen begaan zijn met ze. Dat is het mooiste wat we hebben meegenomen gisteren.¨

Stichting Jozef is in 2016 opgericht door een groep enthousiaste vrijwilligers met passie voor jongeren aan de rand van de samenleving. Daarbij is bijzondere aandacht voor jongeren met een detentie-achtergrond en risicojongeren. Door een coachingstraject van 10 maanden krijgen jongeren de kans zich opnieuw te verbinden met de maatschappij. Door bijvoorbeeld een activiteit met senioren of helpen bij de voedselbank, voelen jongeren zich weer betrokken. En komen ze er opnieuw achter welke talenten ze hebben.

Hartverwarmend
Tijdens de prijsuitreiking waren veel jongeren van Prospect in de zaal aanwezig. Zelf vertelden ze dat stichting Jozef hen echt uit de put heeft geholpen. Ze durven weer te dromen. Juryvoorzitter Karin van den Broeke noemt het daarom een hartverwarmend project. ¨Coaching van jongeren uit een achterstandssituatie, die hun toekomst weer constructief op leren pakken. Deze jongeren, die bijvoorbeeld uit detentie komen, gaan een goed gestructureerd traject in, waarin ze plannen moeten maken, maar waarin ook hun persoonlijke verhaal in beeld komt.¨ Karin vindt het mooi om te zien dat de jongeren op een positieve manier op elkaar betrokken worden. ¨Sommigen groeien ook zelf weer uit tot coach. Het project is Bijbels geïnspireerd en met deskundigheid vormgegeven.¨

De jury ontving totaal 53 inzendingen voor de Jongerenprijs en maakte daaruit een eerste selectie van 4 genomineerde projecten. De overige 3 genomineerden, Moneyfit in Haarlem, Frapp van de Franciscaanse Beweging en De Kwekerij in Amsterdam ontvingen ieder een tweede prijs van € 5.000,-.

Tijdens het symposium hield prof.dr. Joep de Hart, bijzonder hoogleraar aan de PThU, een mooie lezing over de veranderende rol van geloof en religie in de samenleving, naar aanleiding van zijn rapport van het SCP: ‘Alles verandert, niet gaat verloren’. Het symposium werd gehouden in het Thomastheater, Prinses Irenestraat 36 in Amsterdam.

Over Kerk en Wereld
Kerk en Wereld stimuleert activiteiten op het grensvlak van geloof en samenleving. Dit doet Kerk en Wereld door subsidie te geven aan grote en kleine initiatieven op het gebied van vier kernthema’s: Bevorderen van recht en inclusiviteit, gerechtigheid en gelijkwaardigheid; Actualisering van christelijk geïnspireerd leven; Ontmoeting tussen levensbeschouwingen en Samenredzaam.