Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Startzondag 2018: Een goed gesprek

UPDATE: het thema van 2019 is 'Een goed verhaal'. Klik op het thema rechts boven dit bericht om naar de themapagina te gaan.

Bent u de startzondag van 2018 al aan het voorbereiden? Vanaf deze week zijn er allerlei werkvormen, suggesties en ander materiaal beschikbaar rond het landelijke thema 'Een goed gesprek'.

In de kerk voeren we gesprekken over van alles en nog wat. Wanneer zeggen we dat het een goed gesprek was? Dan gaat het in ieder geval om een echte ontmoeting, met tijd en aandacht. Dan gaat het ook over wat ons bezighoudt, bezielt. Wat we daaraan beleven en wat we daarvan door willen geven aan onze kinderen, aan onze vrienden en buren wellicht.

‘Een goed gesprek’ is het thema van de startzondag dit jaar. De dienstenorganisatie levert suggesties voor de dienst op startzondag, en voor een programma na de dienst. Daar worden verschillende werkvormen voor aangeleverd, eenvoudig uit te voeren. Voor sommige werkvormen is een korte voorbereiding vereist. Aan kinderen, jongeren en het gesprek tussen de generaties is ook gedacht.

Extra materiaal

Voor gemeenten die van het landelijke thema hun jaarthema maken is er extra materiaal. Bijvoorbeeld voor het gesprek aan de maaltijd, met de buren, of voor het gesprek over Jezus. Ook zijn er twee werkvormen om in gesprek te komen met mensen met een migratieachtergrond. Een voor als er in de gemeente al contacten zijn tussen gemeenteleden en migranten, en een voor als er nog geen of weinig contacten zijn.

In het materiaal is volop aandacht voor het geloofsgesprek. Omdat je niet ‘zomaar’ praat over dat wat diep zit en je leven raakt, zijn er enkele richtlijnen voor het geloofsgesprek opgenomen. Hoe vind je woorden, en hoe oefen je dat?

Bekijk de themapagina Startzondag

Lees meer over

Het thema Startzondag - Een goed verhaal