Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Sport, spel én koffie op straat verbinden multiculturele wijken in Hoogezand

‘Samen sporten verbindt’. Met deze gedachte startte Jaap Bouwman (38) zeven jaar geleden een sportactiviteit voor kinderen van allerlei achtergronden in het Groningse Hoogezand. Inmiddels doen 100 kinderen mee met het programma van zijn stichting KOMunity, is het uitgebreid met huiswerkbegeleiding en kunnen ook volwassenen aansluiten bij lunchbijeenkomsten en samen koffie drinken op straat. Met steun van fonds Kerk en Wereld kan het project de komende jaren nog verder groeien. 

Heilig ongenoegen

Het begon allemaal toen Jaap Bouwman een ‘heilig ongenoegen’ kreeg over de situatie waarin sommige kinderen in de buurt opgroeien. Samen met zijn zoontje bracht hij een vriendje (10) naar huis. Hij trof een verlaten huis, de deur open, een tuin vol rommel en ouders in geen velden of wegen te bekennen. De jongen moest het zelf maar uitzoeken. Bouwman besefte dat deze jongen niet de enige in Hoogezand was die te maken had met eenzaamheid en verwaarlozing en besloot zich te gaan inzetten voor deze kinderen. 

Sport verbindt

KOMunity startte als klein buurtinitiatief met een handjevol lokale vrijwilligers. Er werd wekelijks een sportactiviteit gedaan voor alle kinderen in de wijk. Bouwman: “Hoogezand is heel multicultureel. Al snel kwamen er kinderen van allerlei achtergronden samen sporten.” Het werd een groot succes. Er zijn inmiddels 24 vrijwilligers betrokken bij KOMsport, zoals de sporttak van KOMunity nu heet. Per keer doen er zo’n 50 tot 100 kinderen en jongeren mee, die samen een potje voetbal spelen, dansen of pleinspelletjes doen. Samen sporten verbindt.”

Hulp bij huiswerk

Het bleef niet alleen bij sporten. Een paar jaar later volgde het project KOMonderwijs, waar kinderen huiswerkbegeleiding krijgen. Bouwman: “Een van onze vrijwilligers merkte dat hier grote behoefte aan was onder kinderen én hun ouders. We hebben bijvoorbeeld een leerling die grote moeite heeft met Engels en zijn planning niet voor elkaar krijgt. Daar begeleiden we hem nu bij. We luisteren echt waar de nood ligt”. 

KOMonderwijs gaat ook met ouders aan de slag. “We willen hen kundig maken, zodat ze zelf ook iets kunnen betekenen voor hun kinderen.” De stichting komt op deze manier in contact met een groep mensen die die door formele zorgnetwerken moeilijk in beeld te krijgen zijn. “Een vrijwilliger bij KOMsport trof onlangs een Syrische jongere die moeite heeft met het behalen van het theorie-examen voor zijn rijbewijs. Via ons kon hij worden doorverwezen naar het Taalhuis om hulp te krijgen.”

Bakkie in de buurt

In oktober vorig jaar startte weer een nieuw initiatief: MOKkoffie. Jaap Bouwman: “Op een paar momenten in de week staan enkele vrijwilligers met een bakfiets in de buurt en kunnen buurtbewoners een bak koffie komen drinken. Mensen leren elkaar beter kennen en krijgen een beeld van wat er onder andere buurtbewoners leeft.” Ook dit initiatief werd omarmd door de bewoners van de wijken. “Hiermee stimuleren we gesprekken en blijvende contacten tussen buurtbewoners. Zelf luisteren we vooral. Onze vrijwilligers komen allemaal uit Hoogezand, dus het zijn vertrouwde gezichten voor de wijk.” Bouwman rijdt zelf ook regelmatig met de bakfiets met koffie. “Laatst sprak ik een mevrouw. Ze vertelde dat haar man 2 weken eerder was overleden en wilde haar verhaal aan ons kwijt. Toen ze vertrok was ze dankbaar: “Jullie hebben mijn dag helemaal gemaakt,” zei ze. Daar doen we het voor!” 

Kers op de taart

Daarnaast organiseert KOMunity zondagse KOMsamen-bijeenkomsten. Bouwman: “We werken altijd vanuit onze christelijke identiteit, maar deze bijeenkomsten willen we heel laagdrempelig voor iedereen houden. We lunchen samen, bouwen aan relaties met de deelnemers en hebben samen een kort moment van zingeving. We noemen het wel eens de bushalte naar de kerk, het kan een opstapje zijn voor mensen die wel meer willen weten over geloof en zingeving.” Ook de vrijwilligers van KOMunity zijn gebaat bij de KOMsamen-momenten. “Hier hoeven ze zelf even niets, kunnen zij ook hun eigen verhaal kwijt,” merkt Bouwman. “Het is de spreekwoordelijke kers op de taart van de week: we komen op zondag samen en eten met elkaar. 

Subsidie Kerk en Wereld

KOMunity wil door alle activiteiten verbinding creëren tussen deelnemers en vrijwilligers in Hoogezand. Op deze manier worden groepen bereikt die normaal niet zo snel bereikt worden. Juist om die impact op de samenleving is KOMunity een van de winnaars van de Tender van Kerk en Wereld, fonds binnen de Protestantse Kerk. Drie jaar lang ontvangt KOMunity een subsidie van 50.000 euro voor hun werk. Hiermee kunnen de sport- en onderwijsactiviteiten en ook de koffiemomenten fors uitgebreid worden. Jaap Bouwman is erg dankbaar: “Zo kunnen we doorgaan met ons werk en een positieve impuls blijven geven aan de leefbaarheid in Midden-Groningen.”

Ook subsidie aanvragen voor je project?

Binnen de Protestantse Kerk zijn verschillende fondsen die graag subsidie verstrekken aan projecten of initiatieven. Bekijk de mogelijkheden op: 

Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)