Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Spanningen in Jakarta

Gisteren werd de christelijke gouverneur Ahok in Jakarta veroordeeld wegens belediging van godsdienst. Hij kreeg twee jaar cel.

Kees de Jong, uitgezonden medewerker van Kerk in Actie, is net terug uit Yogyakarta. “Het proces tegen Ahok maakt duidelijk dat de democratie en de godsdienstvrijheid in Jakarta onder druk staan. De spanningen die het proces heeft opgeleverd, kunnen bepalend zijn voor de verdere toekomst van Indonesië.”

Godslastering

Tegen de christelijke gouverneur Ahok was een proces aangespannen omdat hij in een toespraak had gezegd dat de Koran moslims niet verbiedt om op niet-moslims te stemmen. Dat zei hij naar aanleiding van eerdere verkiezingen, waarbij moslims was verteld dat ze alleen op moslims mochten stemmen. Toen videobeelden van de toespraak op internet verschenen, leverde dit veel woede op. Alleen islamitische schriftgeleerden zouden het recht hebben om de Koran te interpreteren.

Hoewel de aanklager slechts één jaar voorwaardelijke celstraf eiste, is het vonnis flink hoger uitgevallen. De rechter veroordeelde Ahok tot twee jaar gevangenisstraf, wegens godslastering en belediging van islamitische geestelijken. Volgens Kees de Jong zit er méér achter het vonnis: “De eigenlijke reden van de gevangenisstraf is in feite dat fundamentalistische moslims niet geregeerd willen worden door een christen, die bovendien van Chinese afkomst is.”

Democratie onder druk

De Jong maakt zich zorgen over de toekomst van de democratie in Jakarta. “Door het proces tegen Ahok wordt duidelijk dat er in Indonesië een strijd gaande is tussen het democratische, open en eerlijke beleid van president Jokowi en gouverneur Ahok en de meer fundamentalistische islam, die wil dat Indonesië geleid wordt door 'degelijke' moslims.” Nu Ahok is veroordeeld, heeft deze laatste groep aan invloed gewonnen. Dit betekent dat de programma’s van Kerk in Actie in Indonesië nog belangrijker worden, met name die van het Netherlands-Indonesia Consortium for Muslim-Christian Relations. Ook partners als Interfidei, die met godsdienstvrijheid bezig zijn, zullen harder moeten gaan werken.

Hoewel de fundamentalistische moslims in Jakarta blij zijn met de veroordeling van Ahok, ervaren andere bevolkingsgroepen de veroordeling als zeer onrechtvaardig. De Jong: “Ahok heeft veel gedaan om de sociale situatie in Jakarta te verbeteren, te werken aan een beter openbaar vervoer, te zorgen voor het verminderen van overstromingen en vooral het functioneren van ambtenaren in Jakarta te verbeteren. Hij wilde een einde maken aan de heersende corruptie, en echt dienstbaar zijn aan de mensen.”

Meer lezen over de situatie in Jakarta? Lees het volledige blog van Kees de Jong.