Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Samen zingen: "God is kippenvel"

In Ter Aar komen jaarlijks bijna honderd volwassenen en kinderen bij elkaar om vier dagen samen te zingen. Het tv-programma 'Met hart en ziel' was er dit jaar bij. "God is kippenvel als je mensen samen religieuze liederen ziet en hoort zingen."

Met zingen ga je eerder open dan bij gewone woorden. Treffender kan Mascha de Haan het niet verwoorden, de drijvende kracht achter samen zingen in de Lutherse Kerk. Samen zingen is ook twee keer bidden, zegt een ander. En via het zingen in een koor haken mensen en zeker kinderen ook makkelijker aan bij de kerk. Daarom is de Koninginnezang een groot succes, al tien jaar lang. Dat is een weekend lang zingen, met jong en oud, begonnen in 2007 rond Koninginnedag, vandaar die naam.

Het gebeurt altijd in een weekend, dit keer voor bijna honderd mensen. De hele dag wordt er geoefend, vocaal en muzikaal. Er wordt gedanst en er wordt gegeten. En natuurlijk wordt er door alles heen het geloof gevierd. Dat hoor je door al het gezang heen, dat is zo tastbaar in deze uitzending van de serie Met hart en ziel, een serie die gepresenteerd wordt door Joanne Bijleveld, gemaakt wordt door de NCRV in samenwerking met de Protestantse Kerk Nederland. Gemiddeld keken er zo’n 50.000 mensen naar. In september gaat deze serie door.

Blijkbaar waarderen kijkers het dat er op een positieve manier over geloof wordt gesproken. Dat doet Mascha de Haan ook. Het geloof verrijkt haar leven, steeds weer in de Lutherse Kerk. Van jongs af aan tot op heden, ze is nu een actief gemeetelid. En ze beseft dat deze weekends passen in de evenementencultuur van deze tijd. Mensen doen af en toe ergens aan mee, zo kunnen oud en jong het geloof beleven. Zo’n zangweekend is daar een geweldig instrument voor. God is ongrijpbaar, zegt een vrouw. Je voelt hier een goddelijke vonk, zegt een andere vrouw. Mascha hoeft daarna niet meer naar woorden te zoeken. God is kippenvel als je mensen samen religieuze liederen ziet en hoort zingen.

- Leo Fijen, hoofdredacteur journalistiek en levensbeschouwing KRO-NCRV

'Met hart en ziel: samen zingen' werd op zondag 3 juni om 8.20 uur uitgezonden op NPO2.