Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Protestantse Kerk helpt steeds meer gemeenten met Actie Kerkbalans

Het is half januari, dus ergens in de komende dagen valt hij weer bij u op de mat: de envelop van Actie Kerkbalans. Want geloven is gratis, maar de kerk niet. Daarom wordt u elk jaar gevraagd om bij te dragen aan de kosten van uw gemeente. Wist u dat de Protestantse Kerk kan helpen om Actie Kerkbalans in uw gemeente zo succesvol mogelijk te laten zijn?

Een kerk kost geld: het onderhoud van het kerkgebouw, gas, water, licht. Maar ook: het salaris van uw predikant, koffie, koekjes, wc-papier. De catechese, de seniorengroep, de muziekband, de bloemengroet, de activiteiten van uw gemeente in de wijk. En zo is er nog veel meer. Kerken krijgen geen overheidssubsidie. Gemeenteleden betalen het grootste deel van de kosten van gemeente-zijn zelf. In januari ontvangt ieder gemeentelid het verzoek een financiële bijdrage te leveren. Dit mag een eenmalige of maandelijkse gift zijn. Dat is Actie Kerkbalans, goed voor 80 procent van de inkomsten van een plaatselijke gemeente. Hoeveel er binnenkomt, bepaalt dus voor een belangrijk deel de plannen die een gemeente kan maken. Het geld wordt overigens niet gebruikt voor diaconale projecten. Daar zijn andere ‘potjes’ voor, zoals de opbrengst van collecten. Dit jaar loopt Actie Kerkbalans van 19 januari tot 2 februari.

Protestantse Kerk helpt

Als plaatselijke gemeenten bent u zelf verantwoordelijk voor het uitrollen van Actie Kerkbalans. U schrijft een brief waarin staat hoeveel geld er nodig is en maakt een reactieformulier waarop gemeenteleden hun bijdrage kunnen invullen. Vrijwilligers brengen de brieven rond en een paar weken later is duidelijk of u de begroting met het totaal aan toegezegde bedragen rond krijgt. Sinds vorig jaar biedt de Protestantse Kerk hulp bij het schrijven van de brieven. Zij werkt daarbij net even anders. “Wij steken de brief niet ´commercieel´ in, maar op hartsniveau”, legt coördinator fondsenwerving Jakob Sijbersma uit. “Mensen worden niet geraakt door kale bedragen. Wel door wat er met dat geld gebeurt. Van een goede brief, waarin je een paar warme voorbeelden geeft van wat er in je gemeente gebeurt, worden mensen enthousiast. Ze zijn eerder bereid om te geven, en om méér te geven.”

Neem contact op

Wilt u ook hulp bij het schrijven van uw brief voor Actie Kerkbalans? Neem dan contact op met Daan Damsteeg, fondsenwerver en adviseur Actie Kerkbalans: d.damsteeg@protestantsekerk.nl.

Foto: Pexels