Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Protestants paspoort: Ben Tiggelaar

In welke kerk is Ben Tiggelaar opgegroeid? Wat is zijn favoriete bijbelpersonage? En wat is zijn meest dierbare kerkherinnering? Op deze en andere vragen geeft gedragswetenschapper én protestant Ben Tiggelaar antwoord.

In welke kerk ben je opgegroeid?
Ik ben opgegroeid in de Gereformeerde Kerk. Wij woonden in Muntendam, in Oost-Groningen. Daar zat ik op de School met de Bijbel. Veel vrienden van mij waren lid van de Baptistenkerk in ons dorp en daar ging ik, gedurende mijn basisschooltijd ook naar de club. Een 'ouderwetse' jongensclub waar ik de edele kunst van het figuurzagen heb geleerd! De Gereformeerde Kerk waar we lid van waren, die stond een dorp verderop, in Veendam. Toen ik verkering kreeg met Ingrid, nu mijn vrouw, was ik 17 en ging ik mee naar 'haar' kerk. Dat was de Hervormde Kerk in Nieuwe-Pekela. Ingrid en ik leerden elkaar kennen op het Ubbo Emmius Lyceum in Stadskanaal. Een echte streekschool. Zij fietste elke dag 15 km heen en 15 km terug. Ik mocht twee keer 25 km per dag wegtrappen.

Bij welke kerk hoor je nu?
Wij horen nu bij de Adventkerk in Amersfoort. Een protestantse gemeente die heel divers is. Van oorsprong is het een 'progressieve bondsgemeente', als je dat zo kunt zeggen. In de praktijk betekent dit: allerlei soorten muziek, beamers in de kerk, Mannen en vrouwen in het ambt en een liberaal standpunt op veel andere terreinen. Maar naast onze eigen gemeente bezoeken we ook regelmatig kerken van vrienden. Dat varieert van de Jacobikerk in Utrecht, tot de Bethelkerk in Drachten - een Baptistengemeente - en de Hillsong-gemeente in Amsterdam.

Wat is je favoriete bijbelpersonage? En waarom?
In mijn geloof staat Jezus Christus centraal. Ik ben me in de afgelopen jaren steeds meer gaan realiseren dat geloven niet draait om religie, regels of slimme gedachtenspelletjes, maar om mijn persoonlijke relatie met hem. Je zou kunnen zeggen dat ik steeds meer een echte protestant ben geworden. Maar goed, je zou kunnen zeggen dat Jezus een beetje een oneerlijke voorsprong heeft op de overig personen die in de Bijbel voorkomen, haha. Dus laat ik nog iemand noemen: David. Een allround leider ... En een mens in alle opzichten. Opmerkelijk: een koning die ook liederen componeerde die nu, drieduizend jaar later, nog over de hele wereld worden gezongen!

Wat is je favoriete kerklied? En waarom?
Ik ben dol op allerlei soorten muziek. Als het gaat om een 'ouderwets' kerklied, dan zou ik zeggen 'Be Thou my vision / You are my vision'. En dan liefst in de versie van Rend Collective (zie video hieronder). Een mooie brug tussen de traditionele kerkmuziek en de muziek van nu. En als ik in de auto christelijke muziek draai, dan is het meestal van Kirk Franklin, Israel Houghton of Rend Collective of U2 of Lenny Kravitz of ... Nou ja, ik hou van heel veel soorten muziek.

[Tekst gaat verder onder video]


Wat is je meest dierbare kerkherinnering?
Ik ben dol op Ingrid en op onze vier dochters. Dus dat is makkelijk: onze belijdenis, ons huwelijk en de doopdiensten van onze dochters Maria, Isabelle, Emma en Bernice. Die staan op één. Maar op een goede tweede plaats staan de kerkdiensten die Ingrid en ik hebben meegemaakt in Afrika en Azië: ineens realiseer je je hoe groot en divers Gods koninkrijk is!

Wat is de meest indrukwekkende preek die je ooit gehoord hebt?
De meest indrukwekkende 'preek' was voor mij 'Mere Christianity' / 'Onversneden Christendom' van C.S. Lewis. Dat boek heeft op mij, in mijn studententijd, en daarna nog verschillende keren opnieuw, grote indruk gemaakt. Stap voor stap maakt Lewis duidelijk wat de basics van het geloof zijn. Daarnaast ben ik al jaren een grote fan van de New Yorkse predikant Tim Keller. Fijn hoe hij je denken prikkelt en lastige vragen bij de kop durft te pakken, zoals: hoe kun je als christen beweren dat er maar één weg en één waarheid is?

Ben Tiggelaar houdt de Protestantse Lezing 2018. Het thema is 'Hoe je zélf iets van je leven kunt maken. (Of toch niet?)'  De protestantse lezing is een maatschappelijk actueel statement vanuit de protestantse traditie. De lezing wordt jaarlijks gehouden op 31 oktober (Hervormingsdag). Via www.protestantsekerk.nl/lezing is gratis een boekje te bestellen met de tekst van de lezing.