Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Pastorale en diaconale initiatieven in deze tijd van corona

Vanuit allerlei gemeenten ontstaan pastorale en diaconale initiatieven om naar de meest kwetsbaren om te zien. Bijvoorbeeld in Schoonrewoerd, Rotterdam en Amersfoort.

Boodschappen doen

Elf jongeren uit Schoonrewoerd zijn vanuit drie kerken het volgende initiatief gestart: ‘Heel Schoonrewoerd helpt!’. Ouderen en kwetsbare mensen die door het coronavirus hulp nodig hebben, kunnen contact zoeken. De hulp die gevraagd kan worden, mag van alles zijn: van het uitlaten van de hond tot het doen van boodschappen. Van het ophalen van medicijnen tot het koken van een lekkere maaltijd. Er is een brief opgesteld waarin het hulpaanbod en de contactgegevens staan en vandaag (maandag 16 maart) wordt deze huis-aan-huis bezorgd in het hele dorp.

Emma van der Poel, één van de initiatiefnemers licht toe: "Inmiddels zijn er al 25 mensen die hebben aangeboden om hulp te bieden. En die hulp is echt voor iedereen! Want samen vormen we het dorp." 

Ook de pioniersplek ‘Geloven in Spangen’ steekt de handen uit de mouwen. Kwetsbare ouderen krijgen wat extra aandacht en worden voorzien van boodschappen.

Voedselbank

Een direct gevolg van het hamsteren van de afgelopen dagen is dat de voedselbanken – die normaliter de restpartijen van supermarkten krijgen – nu al grote tekorten hebben. Er zijn diverse voedselbanken die hulp nodig hebben. De kerken in Utrecht - Jacobikerk en Nieuwe Kerk - doen een oproep voor de voedselbanken in Utrecht. Ds. Robert Stigter uit Delfgauw riep zelfs op om 'je hamstervoorraad op te biechten' en te schenken aan de voedselbank.

Samenwerken

Een aantal kerken in Woerden heeft bij het college van B en W aangegeven dat ze graag wil meedenken over op welke manier de kerken kunnen ondersteunen in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Zodat kerken, de maatschappelijke organisaties en de burgerlijke overheid elkaar aanvullen en versterken en voorkomen dat er dingen dubbel worden gedaan. Zodat de juiste hulp op de juiste plek terecht komt. Daarover is men op dit moment met elkaar in gesprek om te komen tot creatieve structuren.  

Telefooncirkel

In de Hoeksteen in Amersfoort zetten ze een pastorale telefooncirkel op voor mensen die thuiszitten en behoefte hebben aan pastoraal contact. Diegenen kunnen zich melden bij het pastorale team. Ook suggereren ze de kerkgangers om eigen kring op te letten op wie er in de buurt nu wat minder de deur uitgaat. Stuur een kaartje, een appje of een telefoontje. Of neem wat extra boodschappen voor diegene mee.

Ds. Yvette Pors (Giessenburg) deed afgelopen zondag in de online kerkdienst de oproep om in deze tijd wat extra naar elkaar om te zien en elkaar wat vaker te bellen. De gemeente gaf hier massaal gehoor aan. "Het netwerk lag bijna plat. Wow, wat een geestkracht", aldus de predikant. Ze organiseert daarnaast een extra online viering op woensdag om de verbinding tussen mensen te bevorderen.

Heeft u een soortgelijk goed voorbeeld? Deel het met de dienstenorganisatie. Wij delen de voorbeelden dan via dit bericht met andere kerken en kunnen elkaar zo bemoedigen en inspireren. Mail naar info@protestantsekerk.nl.

Foto: Unsplash