Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Pasen - Ideeën uit het land

Plaatselijke passions, wandelingen, fietstochten, exposities, online concerten. Een overzicht van coronaproof paas initiatieven uit het hele land.

Plaatselijke passions

Gouda: Op Goede Vrijdag 2 april om 21:00 uur wordt The Passion Gouda uitgezonden via TV West. Dit keer met het thema 'Dwars door alles heen'. Na een groot succes van de digitale Kerstnachtdienst 2020, grijpt het Missionair team van de Sint Janskerk opnieuw de kans om het verhaal van Jezus bij mensen thuis te brengen. De opnames worden gedaan op historische plekken in het centrum van Gouda. De scènes worden bekrachtigd door moderne muziek, gespeeld door de Sint Jan huisband o.l.v. Bente de Leede. Zij openen de uitzending met het nummer 'BrokEn' van Coldplay als opening van een unieke setlist voor deze Passion.

Terneuzen: In Terneuzen zijn een aantal meiden zo geïnspireerd door de landelijke Passion dat ze dachten: dat kunnen en willen we hier in Terneuzen ook doen. Ze namen de regie, zochten spelers, sprekers en locaties. Als basis namen ze de originele tekst en o.a. via Zoom werden er gezamenlijke eigentijdse liederen ingezongen. Zo horen we het bekende Zwart Wit van Frank Boeijen en Door de wind van Miss Montreal. Ze betrokken iemand die superhandig is met de camera en die filmde en edite erop los. Gisterenavond was de ca. 30 minuten durende film klaar. Aanstaande donderdag, DV 1 april, is deze te zien aansluitend op de vesper via kerkdienstgemist.nl.

Vroomshoop: Jongeren van de protestantse gemeente hebben de plaatselijke passion buiten op de parkeerplaats van de kerk Het Anker opgenomen. Eerst hebben ze enkele uren overdag geoefend en daarna zijn de opnames begonnen. Nu is het resultaat op YouTube te zien.

Wijchen: De gezamenlijke kerken in Wijchen organiseren een plaatselijke passion die wordt afgesloten op Goede Vrijdag 2 april om 17.00 uur. Iedereen is welkom om kaarsjes te branden of voor een moment van stilte bij het passion kruis dat in het dorp ligt. Bij de sluiting van de plaatselijke passion worden alle namen voorgelezen die in het tekstenboek en op briefjes bij het kruis zijn achtergelaten. 

 

Overige ideeën

 

Angerlo-Doesburg: Paasontbijtje aan huis

Omdat het jaarlijkse paasontbijt in de Martinikerk in Doesburg niet doorgaat, hebben drie organisaties de handen ineengeslagen om ontbijtpakketjes te gaan bezorgen. De Protestantse gemeente Angerlo-Doesburg, Komdersuut en naaiatelier Kieskleurig zorgen ervoor dat zoveel mogelijk mensen thuis kunnen genieten van een paasontbijtje.

Beilen-Hijken-Hooghalen - Drie zinvolle fiets- en wandelroutes

Van Palmpasen, 28 maart, tot en met tweede Paasdag, 5 april, zijn in Beilen, Hijken en Hooghalen drie zinvolle fiets- en wandelroutes uitgezet. Deze routes zijn uitgedacht door de Protestantse gemeente Beilen-Hijken-Hooghalen en hebben als thema de laatste dagen van het leven van Jezus.

Holten - Leg een steen bij kruis Dorpskerk

In de Stille Week, de week voor Pasen, van 29 maart tot en met 3 april, staat er buiten onder de toren van de Dorpskerk in Holten een kruis. Ieder die dat wil, uit Holten en omstreken, mag een steen bij het kruis leggen. Een steen die symbool staat voor wat zwaar weegt in het leven.

Leersum - Leg een steen bij het kruis

Naast de Michaëlkerk op het Kerkplein in Leersum staat in deze Paastijd een houten kruis. Wie er komt kan zijn of haar zorgen of verdriet erbij kwijt. Dat kan in de vorm van een kleine zelf-meegenomen kei. Een kei, een ‘klaagsteen’, kaal of desgewenst met een enkel woord erop of zelfs beschilderd of met een kort briefje erbij. Het mag allemaal.  Op ieder moment van de dag. Pieter Goedendorp, dominee van de Michaëlkerk, vertelt erover. “Vóór we in de kerk Pasen vieren, is het de ‘Lijdenstijd.’ We denken aan het lijden en sterven van Christus en aan al die mensen waar ook ter wereld die te lijden hebben. Op Goede Vrijdag hadden we in de Michaëlkerk een ritueel, waarbij mensen daaraan denkend een keisteen bij het kruis konden leggen. Nu de kerk vanwege de coronacrisis gesloten blijft, bedachten we ons dat dat óók buíten de kerk zou kunnen. We nodigen iedereen in Leersum uit -kerkganger of niet- om alle zorgen en verdriet neer te komen leggen.” Maar daarbij blijft het niet, zegt predikant: “Na Goede Vrijdag, het lijden, komt immers Pasen, het feest van Chrisus’ Opstanding. Pasen is een feest van nieuw leven en dus van hoop. Zo zal op de Paasdag het kruis bij de kerk met bloemen worden versierd. Daarom nodigen we iedereen die juist de hoop wil benadrukken óók uit om langs te komen en een bloem bij het kruis neer te leggen.”  

Ooltgensplaat: Struikelstenen in de weg naar Pasen

In de Stille Week gaat de gereformeerde kerk in Ooltgensplaat op zoek naar stenen die je even stilzetten. Struikelstenen die je aandacht vragen voor wat er in Jeruzalem gebeurd is met rabbi Jezus van Nazaret. Hij, Gods Zoon vraagt je om te knielen en je hoofd te buigen voor zijn lijden en zijn sterven. Struikelstenen – als een herinnering. Als een teken van je geloof en je verbondenheid met Hem.

Ouddorp - Paasbrunch actie

De Activiteitencommissie van de Hervormde Kerk in Ouddorp is weer begonnen met nieuwe acties. "Ditmaal staat er, na het succes van vorig jaar, weer een Paasbrunch actie klaar." De opbrengst is voor de kerk.

Ruurlo - Uitzending Matthäus Passion met uitleg

In de Stille Week, de week voor Pasen, wordt op maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 maart vanaf 14.30 uur vanuit de Ruurlose Dorpskerk een bijzondere versie van de Matthäus Passion uitgezonden. Bij elk gedeelte wordt door dirigent Johannes Leertouwer een toelichting gegeven, waardoor de Matthäus nog meer gaat leven, zeker bij wie er niet zo vertrouwd mee is.

Schoonebeek - Expositie ‘Zeven werken van barmhartigheid’

In de Dorpskerk in Schoonebeek is binnenkort de expositie ‘Zeven werken van barmhartigheid’ te zien. Elk werk wordt geïllustreerd met een kunstwerk gemaakt door een amateurkunstenaar uit de gemeente.

Urk - Wandelroute ‘Op weg naar Pasen’

Al wandelend de boodschap van Pasen ontdekken. Dat is de insteek van de wandeltocht 'Onderweg naar Pasen' - een initiatief van de evangelisatiecommissie van de Gereformeerde Kerk Urk en de Hervormde Gemeente Urk.

Vaassen - Stenen versieren

Kinderen kunnen op zaterdag 27 maart gratis een steen met bijbehorend knutselpakketje ophalen bij de Vaassense Dorpskerk. De kinderen kunnen de stenen in de week erna thuis versieren. De versierde stenen kunnen op Eerste Paasdag neergelegd worden aan de voet van het kruis bij de toren van de Dorpskerk.

Zuiderwoude - Kruiswegstatie rondom het dorp

Tot en met maandag 5 april hangen er veertien bijzondere kunstwerken van Marijke van Dijk en Steven van Campen rondom het dorp Zuiderwoude. Samen vormen ze een kruiswegstatie die de bezoeker niet alleen meeneemt langs de lijdensweg van Jezus, maar mensen ook laat stilstaan bij hun eigen leven en alles wat daarin ontstaat, bloeit, sterft en opnieuw opkomt... De route van 2,5 km begint en eindigt bij de kerk en leidt langs alle veertien staties.