Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Paasgroeten voor gevangenen. Hoe werkt de paasgroetenactie 2020?

De paasgroetenactie is een begrip in protestantse gemeenten. Ook in de Veertigdagentijd 2020 organiseren de Protestantse Kerk en Kerk in Actie deze actie om gedetineerden in Nederland en Nederlanders die in het buitenland gevangen zitten een bemoedigende groet te sturen met Pasen. Doet uw gemeente ook (weer) mee? Lees hier hoe u met uw gemeente kunt meedoen aan de paasgroetenactie én wat er dit jaar anders is dan vorige jaren.

Ieder jaar worden vanuit het hele land tienduizenden paaskaarten naar gevangenissen gestuurd. Zo´n paasgroet doet goed. “Gevangenen realiseren zich dat er aan hen gedacht wordt en dat er mensen zijn die zich inleven in hun situatie,” aldus Trinus Hoekstra die vanuit de Protestantse Kerk betrokken is bij de paasgroetenactie. 

Omzien naar gevangenen

Gerry van Wijngaarden, samen met Jeannette de Groot coördinator van de actie, beaamt dit. Ze bezoekt regelmatig gedetineerden en merkt hoe belangrijk het contact met de buitenwereld voor hen is. “Post ontvangen is voor gevangenen een van de weinige verbindingen met ‘buiten’. “Het is belangrijk dat ´buiten´ naar ´binnen´ komt, het is de verbindingslijn van de kerk van Christus. Jezus zelf gaf ons de opdracht om om te zien naar gevangenen.”  

Thema Veertigdagentijd

De afbeelding op de paasgroetenkaart wordt onder leiding van een justitiepredikant door gevangenen zelf ontworpen. Aan de hand van het thema van de 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie, ‘Sta op’, werd een kruis van takken gemaakt, met als tekst: 'Opstandig hout'. Pasen, verhaal van de Levende!

Bij de paaskaart ontvangen gedetineerden een extra kaart met postzegel om zelf naar iemand te sturen. Daar wordt altijd dankbaar gebruik van gemaakt. "Een man was zo blij met zijn kaart, hij had zijn familie nog niet kunnen bereiken en had geen geld voor een telefoonkaart. Hij had gebeden om een oplossing en de kaart voelde voor hem als gebedsverhoring".

Paasgroetenkaarten bestellen voor uw kerk

Ook dit jaar zijn er weer drie verschillende soorten kaarten:

  • Dubbele Nederlandse kaarten voor gedetineerden in Nederland (bij deze paasgroetenkaart zit een tweede kaart die gedetineerden zelf naar iemand kunnen sturen)
  • Enkele Engelse kaarten, voor gevangenissen in Nederland waar Engelstalige gedetineerden verblijven
  • Enkele Nederlandse kaarten, voor Nederlandse gedetineerden in het buitenland (deze kaarten ontvangt u gratis bij uw bestelling)

De paasgroetenkaarten kunnen in sets van 10 stuks besteld worden via boekenwereld.com, de webshop van KokBoekencentrum. Bij elke bestelling ontvangt u gratis 10 kaarten voor Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. Kaarten bestellen kan via de link op protestantsekerk.nl/paasgroetenactie

Nieuw in 2020

Vorige jaren stuurde u als gemeente(leden) zelf de paaskaarten naar de gevangenissen. Dat is dit jaar anders. Vanuit de penitentiaire inrichtingen kwam de vraag of dit niet anders georganiseerd kan worden. Waar de ene gevangenis overspoeld werd met kaarten, kreeg de andere er bijna geen. 

U kunt als gemeente nu de paasgroetenkaarten, nadat gemeenteleden er een groet op hebben geschreven, verzamelen en in een envelop sturen naar het dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Utrecht. De kaarten worden daar gesorteerd en verdeeld over gevangenissen en tbs-klinieken in Nederland en in het buitenland. Op deze manier krijgen zoveel mogelijk gedetineerden een paasgroet.

De verzending naar de penitentiaire inrichtingen komt voor rekening van de Protestantse Kerk. De paasgroetenkaarten kunnen tot uiterlijk 5 april 2020 naar dit centrale adres worden gestuurd. 

Vragen

Heeft u vragen over de paasgroetenactie? Alle informatie is te vinden op protestantsekerk.nl/paasgroetenactie. Kijk eerst bij de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Mail dan naar info@protestantsekerk.nl of bel 030-8801880. 

Direct naar alle informatie over de paasgroetenactie