Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Ook nascholing voor beginnend kerkelijk werker

Beginnend kerkelijk werkers in de Protestantse Kerk in Nederland krijgen per direct nascholing. Binnen de eerste vijf jaar van hun werk in een kerkelijke gemeente of instelling volgen ze een nascholingstraject van vijf keer twee dagen op conferentiecentrum Hydepark in Doorn.

De kerk heeft de hogescholen die kerkelijk werkers opleiden gevraagd de nascholing te ontwerpen en uit te voeren, aldus woordvoerder Marloes Nouwens-Keller. Hogeschool Windesheim te Zwolle verzorgt de organisatie en administratie.

De eerste module is met 24 deelnemers volgeboekt; voor de tweede die in januari start zijn nog een paar plaatsen open, vertelt Lenny van den Brink, projectmanager Permanente Educatie van de kerk. Tot nu toe kregen alleen predikanten de eerste vijf jaar mentoraat en nascholing.

Werkervaring

Sinds vorig jaar september konden kerkelijk werkers die (meer dan) vijf jaar werkervaring hadden, aanschuiven, maar pas nu is er een speciaal traject voor de beginnend kerkelijk werkers. ,,Een mijlpaal”, zegt Van den Brink.

De nascholing wordt gefinancierd door de landelijke kerk. Bijkomende kosten zoals reiskosten komen voor rekening van de plaatselijke gemeente.

De Protestantse Kerk telt een paar honderd kerkelijk werkers; het precieze aantal is niet bekend omdat ze in dienst zijn van de plaatselijke gemeente. De PKN werkt aan een compleet overzicht.

De nascholing is in de eerste plaats de eigen verantwoordelijkheid van de kerkelijk werker, aldus Van den Brink. ,,Het College van kerkrentemeesters in de plaatselijke gemeente is de werkgever. Die weten hier vanaf en kunnen nagaan of de kerkelijk werker de nascholing volgt. Nascholing hoort bij goed werkgeverschap.”

> Lees verder op de site van Het Goede Leven

Lees meer over

Het thema Kerkelijk werker