Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Ontsnappen met behulp van het kindje Jezus

Een donkere kamer, codes die oplichten, een gesloten deur, en… het kindje Jezus? Het zijn de ingrediënten van een bijzonder initiatief in Delft: een Kerst-escaperoom.

Janneke Suijker-van den Berge, voorzitter van de commissie die de escaperoom heeft opgezet, is zelf nog een beetje verbluft door het succes. “We zijn nog tot de 23e open, maar we zijn nu al helemaal volgeboekt. Mensen uit de hele stad komen op het initiatief af.”

[Ook een escaperoom organiseren? Klik hier voor een draaiboek.]

Eén grote puzzel

De escaperoom maakt onderdeel uit van ‘Kerst in de Voorhof’ van de Protestantse wijkgemeente Mattheüs in Delft. Elk jaar worden er verschillende activiteiten voor de buurt georganiseerd, zoals een lampionnenoptocht, een kerstlunch en een kinderkerstfeest. Dit jaar wilden de organisatoren iets nieuws organiseren, ‘wat meer van deze tijd’. Dat werd de escaperoom. “We zijn samen gaan brainstormen, en hebben op internet gezocht naar ideeën. Je maakt eigenlijk één grote puzzel, waarbij alle onderdelen aan elkaar verbonden zijn.”

Uitgangspunt: kerstverhaal

Het kerstverhaal vormt het uitgangspunt voor het spel. “We hebben gekozen voor een modern kerstverhaal: mensen komen binnen in een woonkamer, waar een kindje in de box ligt. De begeleider stelt zich vervolgens voor als Jozef of als Maria en zegt: ‘Wat leuk dat jullie op kraambezoek komen. Jezus ligt daar in de box. Wel stil doen hoor!’ En dan verlaat Maria of Jozef tijdelijk de kamer en begint het spel.” Er is goed nagedacht over de onderdelen van de escaperoom. “Het is niet alsof we het volledige evangelie in het spel hebben verwerkt, maar we willen mensen wel prikkelen. Zo moeten ze bijvoorbeeld de Bijbel gebruiken om een van de oplossingen te vinden, en zijn er verschillende kerstliedjes - christelijk én niet-christelijk - in het spel verwerkt.” Uiteindelijk blijkt het kindje Jezus cruciaal om uit de escaperoom te ontsnappen - een bewuste keuze.

Succes

Janneke vertelt dat de escaperoom zich vooral richt op mensen van buiten de kerk. “We hebben Facebook en het platform ‘indebuurt’ ingeschakeld om mensen te bereiken. En dat is gelukt: er komen heel veel mensen op de escaperoom af die het spel gewoon heel leuk vinden. En omdat de escaperoom al geschikt is voor kinderen vanaf acht jaar, trekken we ook veel gezinnen. Zo bereiken we mensen van allerlei leeftijdsgroepen.” Na afloop krijgen mensen wat te drinken en kunnen ze even bijkomen van hun ervaring. “Zo kunnen we ook iets vertellen van de gedachte achter het spel. Het is een heel effectieve en leuke manier om contact te maken met mensen uit de buurt.”

Dus een vervolg?

Zo’n succes, dat vraagt om herhaling - toch? Janneke lacht. “Je weet niet helemaal wat je je op de hals haalt. Het kost een hoop tijd, maar als je als groep enthousiast bent, is het ontzettend leuk: zowel het ontwikkelen van het spel als de begeleiding van de groepen. Het is hilarisch om als Jozef of Maria bij het spel te zijn en te zien hoe mensen samen naar oplossingen zoeken.” Een vervolg zit er dus wellicht wel in. “Een deel van de commissie heeft al aangegeven hier volgend jaar wel mee door te willen.” En als andere gemeenten interesse hebben om een escaperoom op te zetten? “Omdat het veel werk is, is het denk ik belangrijk dat gemeenten iets maken wat echt van henzelf is en waar ze enthousiast over zijn. Maar we willen zeker helpen!”

Bij de totstandkoming van de escaperoom waren niet alleen volwassenen betrokken, maar ook Martin van 11. Lees alles over zijn bijdrage in het artikel ‘Kind in je commissie. Het kan!’

Lees meer over

Het thema Advent & Kerst