Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Ontmoetingskerk Julianadorp deelt voor het eerst askruisje uit

Vespers, vastenmaaltijden, het gedenken van het laatste avondmaal … De Veertigdagentijd wordt in Julianadorp intensief beleefd. Voor het eerst deelt de protestantse gemeente nu ook een askruisje uit op Aswoensdag. “De zichtbaarheid van dat teken doet iets met je.”

De Veertigdagentijd wordt in de Ontmoetingskerk in Julianadorp al langer gestart met een vesper, vertelt ds. Nijkamp. De mogelijkheid om tijdens die vesper een askruisje te ontvangen is echter nieuw. “We zetten vanavond de stoelen in het middenschip van onze kerk in een ovaal, dat is een warmere opstelling. De cantorij verzorgt de muzikale omlijsting. Wie wil kan tijdens de dienst naar voren komen om een askruisje op haar of zijn voorhoofd te laten zetten, als lichamelijk teken van inkeer.”

De zichtbaarheid van het teken doet wat met je, als je ermee de de kerk uitloopt, is zijn ervaring. “Niet in de zin van: zie mij hier nou eens gelovig met zo’n askruisje lopen, eerder omgekeerd. Tenminste, zo ervoer ik het zelf toen ik voor het eerst met een ontvangen askruisje de deur uitstapte bij de Communitaire Gemeenschap Oudezijds 100 in Amsterdam. Je staat dan ineens midden op de wallen, midden in het leven. De roep (aan mezelf!) ‘bekeer je en geloof het evangelie’ klonk me ineens verrassend concreet in de oren!”

Stille Week

In de loop van de tijd is het aantal diensten en bijeenkomsten in de Veertigdagentijd flink uitgebreid, aldus Anneke Biersteker, lid van de kerkenraad. Dat begon met het intensiever stilstaan bij de Stille Week. “Vroeger was er in die week in de Ontmoetingskerk alleen een dienst op Goede Vrijdag. In de loop der jaren zijn daar Witte Donderdag en Stille Zaterdag bijgekomen. Nu zijn er iedere dag vanaf de zaterdag vóór de Palmzondag bijeenkomsten, heel wisselend van karakter. We bieden de Passion Julianadorp aan, vieren uitbundig Palmzondag met Palmpasenstokken met de kinderen, en vervolgens is er maandag, dinsdag en woensdag een vesper. Op Witte Donderdag eten we samen in de kerk en vieren en gedenken we het laatste avondmaal. Op vrijdag breekt alles bij onze handen af en dat proberen we ieder jaar ritueel vorm te geven. Na een element van wake breekt vanaf de Paasnacht langzaamaan het licht van Pasen door.”

Waardering voor rituelen

Ook in de samenkomsten in de rest van de Veertigdagentijd is beweging gekomen. De gemeente organiseert sinds een paar jaar elke woensdagavond een vesper, samen met de Willibrordparochie in het dorp en met de geestelijke verzorgers van Noorderhaven, een woonplek voor mensen met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking. Vijf weken lang eten ze samen op woensdagavond een sobere vastenmaaltijd op één van de locaties en vieren ze aansluitend een gezamenlijke oecumenische vesper.

Het uitdelen van het askruisje is volgens Biersteker een logisch vervolg op de liturgische ontwikkelingen in de gemeente. “Er is steeds meer waardering voor rituelen in onze gemeente gekomen. We experimenteren daarmee op de start- en slotzondagen, in kleinere kring en bijvoorbeeld dus op Witte Donderdag.” Het askruisje vormt een mooie opmaat naar veertig dagen bezinning, aldus ds. Nijkamp. “En de opmaat naar ‘een nieuw begin’, het thema van de 40dagentijdcampagne. Een nieuw begin met God, met elkaar en met jezelf.”

Foto: Unsplash