Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Ontdek Nes Ammim

Jongeren en volwassenen zijn welkom voor een tussenjaar of sabbatical bij Nes Ammim in Israël.

Nes Ammim is een dorp in het noorden van Israël, gericht op ontmoeting en dialoog, leren en gastvrijheid. Binnen het dorp bevindt zich een internationale, christelijke gemeenschap, gesticht en ondersteund door Europese christenen en kerken. Nes Ammim is een plek waar Joden en Palestijnen met elkaar in gesprek gaan. Zij ervaren het Europese dorp als neutraal terrein.

Tussenjaar

In het dorp werken ca. 40 mensen met een gevarieerde religieuze achtergrond. Samen runnen zij onder andere het hotel, waar zowel Israëlische en buitenlandse toeristen verblijven. De vrijwilligers komen voor een periode van enkele maanden tot wel enkele jaren. Zij dragen bij in de kosten van hun verblijf. In ruil daarvoor kunnen zij deelnemen aan studieactiviteiten en excursies, wat hun inzicht in de zorgen en kansen van het Heilige Land vergroot. Bij hun terugkeer naar Europa worden zij ‘ambassadeurs’ van de dialoog.

Voor jongeren vanaf 18 jaar is Nes Ammim een uitdagende plek om bijvoorbeeld een tussenjaar door te brengen. Ook senioren (vanaf 55 jaar) zijn van harte welkom of mensen die kiezen voor een sabbatical.

Dorp met ideaal

In 1963 stichtten Europese christenen in Galilea een dorp met een ideaal: Nes Ammim. Sindsdien zijn duizenden vrijwilligers daarheen getrokken om zich in te zetten voor dit ideaal: na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe start maken in de verhouding tussen Joden en christenen.

Aanvankelijk leverden zij concreet een bijdrage aan de opbouw van Israël: met een rozenkwekerij, avocado-plantages, een hotel en een trappenfabriek. Tijdens hun aanwezigheid in Israël leerden de bewoners van Nes Ammim over de joodse traditie, spiritualiteit en werkelijkheid. Maar ze legden ook contacten met moslims, Palestijnse christenen en Druzen en verkenden andere visies binnen de samenleving.

Dialoog

Rond de eeuwwisseling groeide het besef dat studie, dialoog en samenwerking de kernactiviteiten van het dorp zouden moeten worden. Nes Ammim biedt sindsdien een studieprogramma aan haar vrijwilligers en werkt ook samen met lokale organisaties die congressen, workshops, kinderkampen en debatten organiseren waarbij Joden, Arabieren en anderen met elkaar in gesprek gaan.

Een van de organisaties waar Nes Ammim mee samenwerkt is Yad Beyad (hand in hand). Yad Beyad organiseert bijeenkomsten waar Palestijnen en Israëli’s elkaar kunnen ontmoeten. Decennia van wederzijds geweld en ophitsing hebben de Israëli’s en Palestijnen cynisch gemaakt. Doordat zij elkaar nauwelijks ontmoeten, houden angst en wantrouwen jegens de ‘ander’ zichzelf echter in stand. Yad Beyad doet een poging deze cyclus van wantrouwen te doorbreken en de ‘andere kant’ een menselijk gezicht te geven.

Beladen onderwerpen

Om een balans te creëren, worden bijna alle bijeenkomsten georganiseerd en geleid door een Israëlische en een Palestijnse trainer. Door de voorbereiding voor een ontmoeting vindt er ook een belangrijke dialoog plaats tussen deze trainers. De onderwerpen die worden besproken zijn zeer divers. Voorbeelden zijn geweld en geweldloosheid, de nederzettingen, de Palestijnse Nakba, multiculturalisme en culturele verschillen, zionisme, emoties in het conflict, etc.

Resultaten

Keer op keer blijkt dat de dialoogbijeenkomsten effect hebben. Als een Israëli voor het eerst in zijn leven een Palestijn ontmoet of andersom, worden zijn kijk op de wereld en stereotypen over de ‘vijand’ ondermijnd, vanaf de eerste ontmoeting al. Sommige deelnemers worden na een eerste bijeenkomst actief in deze dialoogprojecten, sommigen komen slechts één keer. Maar uit alle gesprekken met deelnemers blijkt dat hun perceptie van de ander is veranderd. Zodra ze ontdekten dat de andere groep bestond uit mensen net als zij, konden ze hen niet meer dehumaniseren. Nes Ammim zorgt ervoor dat deze groepen bijeen kunnen komen, biedt daarvoor accommodatie, een neutrale plaats en draagt ook financieel bij.

>Meer informatie: www.nesammim.nl en facebook.com/Nes.Ammim.International. Een presentatie bij uw gemeente? Neem contact op via telefoon: 055-5349339. Contactpersoon voor wonen, werken en vacatures: Piet van Keulen, 06-1204 3772 p.van.keulen8@kpnplanet.nl, Stichting Nes Ammim Nederland

Lees meer over

Het thema Kerk & Israël