Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

(Nieuwe) ambtsdrager? Dan is deze informatie onmisbaar voor u

In september worden in veel gemeenten nieuwe ambtsdragers bevestigd. Om ze een goede start te geven, is het handig om een informatiemap samen te stellen, zodat iedere ambtsdrager van de belangrijkste informatie op de hoogte is.

In deze map is in ieder geval de plaatselijke informatie - bijvoorbeeld het beleidsplan van de gemeente, de plaatselijke regeling en handige adressen - te vinden. Maar denk ook aan de volgende aanvullingen:

  • De nota ‘Kerk 2025 - Waar een Woord is, is een weg’ is een toonaangevende nota binnen de Protestantse Kerk. Ook in 2025 en de jaren daarna wil de Protestantse Kerk een betekenisvolle kerk zijn. Een kerk waar geloof, de geloofsgemeenschap en de diaconale en maatschappelijke presentie centraal staan. Wat zijn de grootste uitdagingen van uw gemeente om toekomstbestendig te zijn? Heeft u dat gesprek al eens gevoerd in de kerkenraad? Wellicht kan deze nota hierbij helpen. Er is ook een gesprekshandreiking bij beschikbaar. 
  • Kerkenraden zijn samen met predikanten en kerkelijk werkers verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de gemeente. Kerkordelijk is er een verplichting om jaargesprekken te voeren om gezamenlijk terug te kijken en plannen te maken voor het nieuwe jaar. De ervaring leert dat een goed jaargesprek beide partijen enorm stimuleert! U begrijpt vast ook dat een niet-constructief jaargesprek het tegendeel uitwerkt. Goed om voorafgaand aan het jaargesprek deze brochure te lezen.
  • Seksueel misbruik binnen de gemeente. Het is hopen en bidden dat uw gemeente er nooit mee te maken te krijgt. Maar mocht dat wel zo zijn, is het goed om direct te weten hoe u zorgvuldig moet handelen. Een protocol voor gemeenten die geconfronteerd worden met seksueel misbruik is dan ook onmisbaar in de informatiemap voor ambtsdragers. 

Bestel brochures voor informatiemap

Zo’n map kunt u natuurlijk zowel fysiek als digitaal maken. Bestel deze drie brochures in de webwinkel óf download deze brochures hier: 

 

Naast informatie ook inspiratie

Niets is inspirerender dan lezen of horen hoe een andere gemeente een vraagstuk heeft opgelost of hoe ze een nieuw initiatief heeft aangepakt. Daarom zijn dit soort verhalen te vinden in het gratis magazine van de Protestantse Kerk. Deze plaatselijke verhalen worden aangevuld met informatie over initiatieven vanuit de dienstenorganisatie, interviews met deskundigen, korte berichtjes over handige materialen óf boeiende activiteiten. De meest populaire rubriek is ‘Het dilemma’ waarin vier verschillende mensen hun visie op een vraagstuk geven. Het is volgens de lezers typisch protestants om van mening te verschillen…

Vindt u inspiratie één keer in de maand te weinig, leest u liever digitaal óf bent u gewoonweg een veelvraat als gaat om kerkelijke inspiratie? Neem dan ook een abonnement op de wekelijkse nieuwsbrief. 

 

PS. Is bovenstaande nog niet genoeg? Volg dan de training ‘nieuwe ambtsdragers’.
In deze training leren nieuwe ambtsdragers om in het ambt nog meer tot zegen te zijn. Deze training kunt u zowel thuis online als op locatie (Ede, Zelhem of Goes) volgen.

Nog meer van dit soort tips, lees dan ook dit verhaal:

Foto: Hervormde gemeente Kapelle