Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Missionair oogpunt: 'Ga en klieder!'

Moeten we nu als kerk een Facebookpagina of een Facebookprofiel aanmaken? Moet ik als dominee mijn gemeenteleden wel als vriend toevoegen? Wat zet je eigenlijk op je tijdlijn? Moeten we nu ook online pastoraat doen? Moet ik op al die tweets reageren? Wat is een ReTweet?

* Foto: Marco Versteeg

Veel van dit soort vragen kreeg ik afgelopen zaterdag op het Landelijk Missionair Festival tijdens mijn workshop over het nut van social media. Goede vragen. Nuttige vragen. Prangend ook, voor velen. Maar ook van die vragen waar ik – als communicatieadviseur met een social media-tic – wel een antwoord op of mening over heb, maar die je eigenlijk zelf moet beantwoorden.

Elders op het festival startte zaterdag een geweldig initiatief: Kliederkerk Nederland. En die naam doet zichzelf eer aan. Wat het is een concept waar gekliederd mag worden. Sterker nog, waar kliederen de norm is. Er word geknutseld, gevierd en gegeten, en gaandeweg kliederen kinderen en de mensen daaromheen zich een weg met God.

Ik heb twee zoons (en een dochter, maar die kliedert vooral nog in haar luier) die gek zijn op kliederen. Geef ze een bak afwaswater, een beetje extra zeep en wat keukengerei – en je hoort ze twee uur niet. Ondertussen ontstaan er de meest geweldige dingen: kastelen van sop, zepige watervallen en slagschepen van yoghurtschaaltjes.

Dus waar wil ik nu naartoe?

DURF EENS WAT MEER TE KLIEDEREN! Stel niet allemaal van die angstige vragen. Wik en weeg niet alles tot in het oneindige. Klieder! Durf te kliederen! Ga op het canvas dat social media is en begin gewoon met kliederen. Dikke kans dat iemand het mooi vindt. Of leuk. Of ReTweet.

Bram Dijkstra-Geuze

Communicatieadviseur, Missionair Werk en Kerkgroei

‘Missionair oogpunt’ is een korte missionaire column, geschreven door verschillende auteurs met een missionair specialisme. Het ‘Missionaire Oogpunt’ is bedoeld om lezers te informeren en inspireren rond missionair kerkzijn.

Lees meer over

Het thema Kliederkerk