Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Materialen geloofsopvoeding op een rijtje

Geloofsopvoeding is belangrijk, maar niet altijd gemakkelijk. Daarom biedt de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk ondersteuning bij geloofsopvoeding thuis en in de kerk. Een overzicht:

Geloofsopvoeding in de kerk

Allereerst: Organiseer jeugdwerk niet op leeftijd maar op interesse. Dat is een belangrijk inzicht uit een onderzoek van JOP Jong Protestant.

Advies op maat voor uw gemeente? Neem contact op met de specialisten van de dienstenorganisatie. Zij denken graag met u mee.

  • De JOP werkvormendatabase bevat materialen en ideeën voor catechese en jeugdwerk. De onderwerpen die aan bod komen zijn heel divers: bijbelverhalen, allerlei ‘basics’ van het christelijk geloof en thema’s die in de leefwereld van kinderen en jongeren of in de actualiteit spelen zoals het omgaan met stress of het maken van goede voornemens. Binnen de werkvormendatabase kunt u gericht zoeken op leeftijd, soort werkvorm en activiteit. Er is voor iedereen die actief is in het jeugdwerk iets te vinden: van complete programma’s voor een hele bijeenkomst, een korte en pakkende werkvorm, tot een mooie afsluiting om een bijeenkomst mee af te sluiten. De programma’s richten zich op groepen met kinderen en jongeren van vier tot achttien jaar. Ook zijn er programma’s voor groepen waarbinnen (grote) leeftijdsverschillen zijn en waar verschillende generaties elkaar ontmoeten.  Al het materiaal is online beschikbaar en gratis toegankelijk. 
  • Volg één van de volgende trainingen om meer te leren over kinderen, jongeren en geloof: Actieve werkvormen; Catechese; Geloven en vieren met peuters en kleuters; Jeugdambtsdragers; Jeugddiaconaat; Jeugdpastoraat; Kinderwerk; Tienerwerk of Richting kiezen vanuit het geloof (jeugdvisie)
  • Organiseer een kliederkerk om ouders en kinderen die minder bekend zijn bij de kerk te inspireren met het geloof.

 

Geloofsopvoeding thuis

  • Op de themapagina geloofsopvoeding van JOP Jong Protestant kunnen ouders lekker grasduinen om inspiratie op te doen: 
  • In het boek 'Geloven met plezier' staan meer dan 100 leuke ideeën voor u en uw kind. Praktische handreikingen voor ouders om met hun kind aan de slag te gaan met de Bijbel, God en geloof. Het boek bevat acht thema's waaronder rituelen thuis, muziek, Kerst, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Binnen elk thema worden per leeftijdsgroep (0-4, 5-8, 9-12 jr.) vijf handreikingen gedaan voor doe-opdrachten.
  • De Samenleesbijbel is een bijbeluitgave waarmee kinderen en volwassenen samen op een verrassende manier de Bijbel kunnen lezen en bespreken. De Samenleesbijbel 100 stappen is een variant op de Samenleesbijbel speciaal voor gebruik in groepen (kinderen vanaf 8 jaar)
  • Met het vrolijke vragenspel 'Het Goede Verhaal' duikt u samen met kinderen en jongeren in mooie, spannende en onbekende bijbelverhalen en ontdekt u samen wat die verhalen met jullie leven te maken hebben. Geschikt voor jong én oud!
  • Het is mogelijk om in uw gemeente de cursus ‘Geloofsopvoeding thuis’ te volgen. Vraag hem aan en volg hem met een aantal gezinnen in jouw gemeente. 
  • LEV is geen boek en geen magazine, het zit er tussenin; een bookazine! Om als aanstaande of jonge ouders in gesprek te komen over de verandering van partner naar ouder en alles wat daarbij komt kijken. Dit bookazine is om in te bladeren, om een gesprek mee te beginnen over de onderwerpen die jullie aanspreken.
  • Meer materialen over jeugdwerk vindt u in de webwinkel