Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

LRP geschikt gemaakt voor SEPA

Plaatselijke gemeenten kunnen vanaf 2 september 2013 hun gegevens uit de landelijke ledenregistratie (LRP) gebruiken voor de nieuwe acceptgirokaarten en incasso-machtigingen. SEPA (Single Euro Payment Area) wordt in Nederland verplicht ingevoerd per 1 februari 2014.

SEPA is achter de schermen een complexe operatie, zeker voor de Protestantse Kerk die het betalingsverkeer van veel lokale gemeenten met vele banken faciliteert. Het omschakelen naar lange IBAN-rekeningnummers is maar een klein deel van de SEPA-veranderingen. Plaatselijke gemeenten die voor hun inkomstenadministratie (Kerkbalans- en ZWO-bijdragen of kerkbode-abonnementen) gebruikmaken van acceptgiro’s en incasso-machtigingen, moeten soms forse aanpassingen aanbrengen. Zo wordt bijvoorbeeld een incasso-machtiging ingewikkelder en is een fysieke handtekening vereist.

Plaatselijke gemeenten die niet tijdig SEPA-klaar zijn, kunnen in 2014 geen betalingen verwerken die via acceptgiro’s of incasso’s zijn gedaan. Zo kan men vele duizenden euro’s mis lopen.

De plaatselijke gemeenten kunnen nu, ruim op tijd voor de Actie Kerkbalans (januari 2014) en de SEPA-invoeringsdatum van 1 februari 2014, wennen aan het SEPA-proof werken.