Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Lichtpuntjes van hoop voor inwoners Haarlem

In de adventstijd wordt in de St.-Bavokerk in Haarlem bij wijze van adventskalender elke dag een kistje met iets bijzonders geopend. Afgelopen zaterdag opende burgemeester Jos Wienen het eerste kistje. Doel van deze adventskalender is hoop en bemoediging geven in de donkere dagen voor Kerst.

De Protestantse Gemeente Haarlem wil graag dat de kerk in deze tijd de plek is waar hoop gedeeld kan worden. Samen met de oecumenische werkgroep ‘De Grote Kerk door De Week’ organiseerde ze deze bijzondere adventskalender voor de inwoners van de stad. Tot en met 24 december wordt in de Grote of St.-Bavokerk dagelijks een kistje van de kalender geopend, offline en online, als lichtpuntjes van hoop.

De kistjes zijn gevuld door verschillende partijen. Onder meer door een schoolklas, de Haarlemse band Chef’Special, de diaconie, het Stadsklooster Haarlem en de jeugdgroep van de Protestantse Gemeente Haarlem en de Lutherse Kerk. Ieder vulde deze op eigen wijze. Burgemeester Wienen opende afgelopen zaterdag het eerste kistje. Zondag werd het tweede kistje tijdens de kerkdienst geopend door dominee Egbert de Lint. 

Zaterdagmiddag open

De oecumenische werkgroep ‘De Grote Kerk door de week’ wil de kerk ook door de week een gastvrije plek laten zijn. De kerk is naast een prachtig monument vooral een ontmoetingsplaats, vindt de werkgroep. Daarom is de St.-Bavokerk op de zaterdagmiddagen in de adventstijd gratis toegankelijk van 13.00 tot 16.00 uur. Andere jaren waren er activiteiten, zoals muziek van professionele muzikanten en koren, een rondleiding en een koffiehoek. Dit jaar is door corona alles anders. Duidelijk is in ieder geval dat elke dag vakjes van de adventskalender in de kerk worden geopend; deze verschijnen vervolgens op social media. Zo kan iedereen in het land de adventskalender volgen. En dat voorziet in de behoefte aan hoop en bemoediging in deze donkere dagen voor Kerst, verwachten de organisatoren.

Komen kijken

Inwoners van Haarlem en daarbuiten zijn welkom om een kaarsje te branden in de kerk en de adventskalender te bekijken. Op zaterdagmiddag is de entree gratis, op doordeweekse dagen is deze 3 euro. Daarvoor kunnen bezoekers tevens een expositie van het Archeologisch Museum bekijken. De kalender is ook te zien op de socialmedia-accounts van de Bavo, Instagram en Facebook.

De opening van de adventskalender wordt uitgezonden in het programma ‘Met Hart En Ziel’ op 12 december om 18.00 uur op NPO2. 

Foto: Peter Saarloos, Protestantse Gemeente Haarlem