Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Let the games begin!

Voor school of voor de kerk zijn jongeren soms amper te motiveren, maar wél voor een spel. Laat Jong Protestant nu nét heel toffe spellen hebben voor het komende seizoen: spellen die hen aan het nadenken zetten over geloven en over de Bijbel.

Spellen worden soms als iets negatiefs omschreven: ze zouden niet nuttig zijn, of zelfs verslavend – zeker in het geval van games. De historicus Johan Huizinga laat in zijn boek Homo Ludens zien dat het spel juist een van de meest kenmerkende en zelfs edele bezigheden is van de mens. Als je speelt, ben je vrij. Spelen schept een gemeenschap en maakt een andere wereld mogelijk. Daarbinnen geven mensen zich vrijwillig over aan de regels en de gemeenschap van het spel. Het vormt je als mens, ook wanneer je gestopt bent met het spel.

Het spelen van een spel blijkt goed aan te sluiten bij de beloningssystemen in ons brein. Volgens de moderne psychologie is spel daarom een van de beste manieren om mensen te motiveren tot gedragsverandering. Denk aan sportieve spellen of rollenspellen – op allerlei terreinen van het leven motiveren spellen en spelelementen mensen tot een bepaald gedrag. 

Kennismaken

Jong Protestant ontwerpt verschillende spellen rond een bijbels verhaal. Het grote voordeel hiervan is dat de deelnemers niet alleen toeschouwers zijn van het verhaal, maar zelfs acteurs ín het verhaal. Ze kruipen in de huid van een bijbels hoofdpersoon, worden in het verhaal gezogen en moeten keuzes maken die ontleend zijn aan het bijbelse verhaal. Het spel laat hen dus van binnenuit kennismaken met de Bijbel en met geloven.

Speel dit seizoen mee!

  • Sirkelslag Kids (20 november - kinderen 8 t/m 12 jaar) en Sirkelslag Young ( 5 februari 2021 - tieners 12-16 jaar): fysieke en leuke spellen rond een bijbelse persoon. De spellen zijn goed voor de groepsvorming en helpen om elkaar op een andere manier te leren kennen. Ze zorgen ook voor verdieping doordat ze draaien om de belevenissen en keuzes van een bijbels personage.

  • KerstChallenge en PaasChallenge (10-17 jaar): net als een escaperoom of puzzelspel zijn deze challenges gericht op probleemoplossend vermogen. Ze blijven dicht bij het bijbelse verhaal van Kerst en Pasen en gaan over de essentie van het evangelie. De KerstChallenge 2020 verschijnt dit jaar in een online variant en is te spelen vanaf 12 december. Meer informatie en een aanmeldformulier lees je in de volgende nieuwsbrief van Jong Protestant

  • Het programma Jong in Actie biedt een diaconale uitdaging: jongeren gaan zelf aan de slag met diaconaat.