Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Krijgsmachtpredikant haalt Rode Baret

Krijgsmachtpredikant Jan Derk de Bruin heeft vrijdag 10 juli 2015 zijn rode baret gehaald.

Met die rode baret gaat hij horen bij de parate eenheden van de Luchtmobiele Brigade, waarvoor hij werkzaam is als geestelijk verzorger. Zo'n rode baret krijgen militairen van de Luchtmobiele Brigade pas na een lange, zware training. Vrijdag rondde De Bruin de laatste opdracht af: een nachtelijke mars van 25 kilometer die eindigde bij de Oranjekazerne in Arnhem.

Krijgsmachtpredikant: nuldelijns

Jan Derk de Bruin was in 2013 in Afghanistan, hij begeleidde daar als krijgsmachtpredikant een half jaar lang de politiemissie in Kunduz. 'Ik ben als predikant nuldelijns zorgverlener. Dat betekent dat je gewoon op de werkvloer aanwezig bent, zowel binnen als buiten de poort', zei hij daarover. 'Een nuldelijns zorgverlener zit niet op kantoor, maar kan overal op de base te vinden zijn. In principe mocht ik overal bij zijn, ik moest alleen niet in de weg gaan lopen.'

Krijgsmachtpastoraat

Krijgsmachtpredikanten zijn gezonden om namens hun kerken pastoraat te verrichten bij Defensie. Als ambtsdragers en vertegenwoordigers van hun kerk zien zij om naar militairen, overal ter wereld. Zij doen dit in het licht van het evangelie van Jezus Christus en ze zijn daarbij gericht op de komst van het Rijk Gods, dat vrede en gerechtigheid belooft op alle terreinen van het bestaan.

 
 

Lees meer over

Het thema Pastoraat