Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kliederkerkplannen in coronatijd: “Niet stilzitten, maar inspiratie opdoen”

Bij De Hofstad in Apeldoorn is het nu nog een rustige periode. Maar na de zomervakantie barsten ze los: hun eerste kliederkerk gaat dan van start. Jeugdwerker Arjanne Aarts vertelt over hoe zij juist deze coronatijd gebruiken om inspiratie op te doen en een netwerk op te bouwen.

Het plan was om in januari 2021 de eerste kliederkerk te houden. Maar de lockdown gooide roet in het eten. De jeugdleiders beseften dat ze de plannen moesten aanpassen en uitstellen tot september. Arjanne ziet de lange voorafgaande periode vooral als een uitgelezen kans om de plannen goed uit te werken. “Het is nu een rustige tijd voordat alles weer losbarst. We hebben besloten om eens goed bij elkaar te zitten met de jeugdleiders. Zo kunnen we uitgebreid nadenken over hoe wij invulling gaan geven aan onze kliederkerk én we kunnen alvast de nodige knopen doorhakken.”

Betrokken

Daarom steken de jeugdleiders van De Hofstad elke maand de hoofden bij elkaar. Bij elke bijeenkomst wordt er één onderwerp of praktisch vraagstuk getackeld. Laatst bogen ze zich over de vraag hoe zij als kerk vorm gaan geven aan hun kliederkerk. Want juist de vrijheid om het concept aan te passen aan de doelgroep, maakte het een aantrekkelijke nieuwe stap voor de gemeente. “Als voorbereiding hebben we een enquête rondgestuurd onder jongeren en gezinnen. Daar kwamen enkele suggesties uit die wij goed konden gebruiken.”

En dat contact is belangrijk. Juist in deze periode waarin je elkaar als gemeenteleden minder snel spreekt, is het handig om mensen te laten zien wat je gaat doen. “Over een paar maanden willen we een oefen-kliederkerk organiseren. Samen met de jeugdleiders, de kerkenraad en enkele gasten die zich van tevoren kunnen aanmelden. Zo krijgt iedereen iets mee van wat er straks gebeuren gaat.” 

Inspiratie

Dat is dan ook hoe Arjanne deze tijd ziet. Niet een tijd van stilzitten en duimen draaien, maar van inspiratie opdoen, netwerken opbouwen en mensen enthousiasmeren. “Mijn tip voor gemeenten die ook overwegen te beginnen met de kliederkerk? Neem de tijd om nu alles goed uit te werken. En zoek contact met andere gemeenten die er ook mee bezig zijn. Doe inspiratie op van elkaar. Kliederkerk organiseert hier speciale online bijeenkomsten voor. Neem de tijd om daaraan deel te nemen. De kracht van kliederkerk is dat je niet zelf alles uit hoeft te vinden, maar wel alles kunt aanpassen naar de behoeften van jouw gemeente. Nu is er genoeg tijd om dit goed uit te werken.”

De Hofstad zit niet bij de pakken neer tijdens de lockdown. Het is nu nog even wachten, maar dankzij de goede voorbereiding kunnen ze straks in september helemaal los met hun gloednieuwe kliederkerk. Is jouw gemeente ook al bezig met de voorbereidingen? Of wil je meer weten over kliederkerk? Laat je dan inspireren tijdens één van de proeverijen.

Lees ook:

Tekst: Judith van der Spoel