Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kliederkerk ZOMERboek, ook voor jou!

Kliederkerk ZOMER is een handreiking voor jullie (kliederkerk)families om in deze gekke tijd thuis aan de slag te gaan met het bijbelverhaal over de schepping.

Wat gaan we door een gekke tijd met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
In deze tijd worden we geconfronteerd met gebrokenheid en onze eigen kwetsbaarheid. Waar en wie is God in deze situatie? In de bijbel wordt verteld dat Hij de Schepper is die aan het begin staat van het leven en de wereld mooi gemaakt heeft. Iets om vast te houden, juist nu.

Kliederkerk ZOMER is een handreiking voor jullie (kliederkerk)families om thuis aan de slag te gaan met het bijbelverhaal over de schepping. Het is bedoeld om jong en oud te helpen samen tijd door te brengen, het verhaal te ontdekken en in gesprek te gaan met elkaar en met God. Als jullie al eens een kliederkerk deden rondom het scheppingsverhaal, dan is dit boekje een mooie aanvulling en verdieping. 

Ideeën om het boekje in te zetten en om te verbinden met mensen uit jullie (klieder)kerk:

  • Breng deze boekjes langs bij de huizen en voeg een zomerpakketje toe met benodigdheden voor de activiteiten uit het boekje. Bijvoorbeeld stoepkrijt, een picknickkleedje en servetten.  
  • Organiseer een event waarbij mensen dit + iets lekkers/leuks kunnen ophalen. Zorg dat je je houdt aan de richtlijnen van de overheid! Maak een tafel met iets lekkers buiten waar gezinnen iets kunnen komen halen. Of bijvoorbeeld een speurtocht die je individueel kunt doen met een ‘schat’ aan het einde.
  • Laat je mensen liever zelf het boekje bestellen? Deel op jullie website of facebook - en in een persoonlijk e-mailtje of whatsappje waar mogelijk - een link naar het boekje met een leuke toelichting. 
  • Hebben jullie al eens een kliederkerk gedaan rondom het scheppingsverhaal, deel dan terugblikken daarvan (op facebook of in whatsapp) + de link naar het zomerboekje.
  • Maak een whatsappgroep met alle (klieder)kerkmensen die dat willen, en deel foto’s van de opdrachten, ervaringen met het Kliederkerk ZOMERboek en eventuele vragen. In deze groep kun je eventueel ook dank- of gebedspunten delen.
  • Bedenk eventueel dagelijkse of wekelijkse challenges, zoals ‘maak vandaag een foto van jouw favoriete dier’ of ‘deel je stoepkrijt-stripverhaal van de schepping’. 
  • Behandel het Kliederkerk ZOMERboek als vrijwilliger zelf ook, om op eventuele vragen te kunnen antwoorden of ervaringen te delen.
  • Hebben jullie nog geen kliederkerk gehad rondom het scheppingsverhaal, overweeg dan hiermee te starten in het nieuwe seizoen. Hierbij kun je aanhaken op ervaringen van gezinnen met het Kliederkerk ZOMERboek. Een kliederkerkprogramma over het scheppingsverhaal vind je hier.

In het Kliederkerk ZOMERboek wordt geen expliciete verbinding gemaakt met de coronacrisis. Hier is voor gekozen omdat het boekje zo voor langere tijd bruikbaar is. Ook omdat het mooi kan zijn om als gezin even met iets heel anders bezig te zijn en meegenomen te worden in een groter verhaal. Het blijft staan dat God de wereld maakte en ‘zag dat het goed was’. Dit kan natuurlijk wel vragen oproepen bij gezinnen. Ook de moeilijke ervaringen en vragen in hun levens mogen verbonden worden met het bijbelverhaal. Je kunt hiervoor aanvullend vragen, tips, ervaringen, bemoedigingen of gebedsoproepjes delen binnen jullie kliederkerkcommunity.
Op kliederkerk.nl/corona vind je meer tips over het zijn van kliederkerk tijdens de coronacrisis. 

Veel creativiteit en kliederplezier gewenst bij het uitdelen en gebruiken van dit boekje in jouw (klieder)kerk. Zelfs dwars door de chaos van deze tijd kan God iets prachtigs maken!

Het Kliederkerk ZOMERboek nog niet besteld? Dat kan hier!

Wil je het boek vast even inkijken? Hier en hier kan je een voorproefje zien van het boek.