Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kliederkerk in coronatijd

Kliederkerk zijn in coronatijd. Dat kan zeker, maar vraagt op sommige onderdelen net een andere aanpak dan gewend.

Naast een aantal tips, een kant-en-klaar buitenprogramma, een aantal kliederkerk- thuis-programma’s en -boekjes kunt u op kliederkerk.nl een aantal ‘coronaproof’ kliederkerk-programma’s vinden. Inspiratie voor een échte kliederkerk, maar wat kleinschaliger, gemakkelijk voor te bereiden en telkens volgens hetzelfde recept. 

Het vaste recept

Elk coronaproof kliederkerkprogramma bestaat uit de volgende onderdelen:

  • korte introductie van het bijbelverhaal of bijbels thema met welkom-moment
  • een vaste route (binnen of buiten) met vijf typen ontdekplekken en één ‘pauzeplek’
  • een opzet voor een viermoment wat je vooraf kunt opnemen en iedereen zelf kan bekijken óf in een grote ruimte live kunt doen
  • ideeën voor het eten. 

Als team bedenk je één keer een opzet en route die past bij jouw situatie en die coronaproof is. Elk coronaproof kliederkerk-programma is gebaseerd op dezelfde type ontdekplekken en materialen. Voor elk type ontdekplek is er een basislijst met materialen en een vast symbool dat u kunt printen en bij elk programma kunt hergebruiken. Met weinig organisatie kunt u zo toch regelmatig een kliederkerk neerzetten.

Past dit niet bij uw kliederkerk? Voel je vrij om af te wijken van het programma en om zelf andere, meer of minder ontdekplekken toe te voegen. Op kliederkerk.nl/programmas kunt u nog meer inspiratie opdoen.