Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud
Vindplaats van geloof, hoop en liefde

Kijktip: gedetineerden Nieuwersluis ontvangen paasgroetenkaarten in gevangenis 

Met Pasen worden gevangenissen en tbs-klinieken in Nederland overspoeld met kaarten. Tijdens een dienst in de gevangenis worden deze paasgroetenkaarten uitgedeeld aan gedetineerden. In de vrouwengevangenis van Nieuwersluis worden de kaarten met grote dankbaarheid ontvangen. “Onwijs mooi dat er zoveel moed en kracht wordt geschonken naar ons toe”, vertelt een gedetineerde. Je ziet het zaterdag in de uitzending van Petrus in het land bij KRO-NCRV. 

Bemoedigende groet

De Protestantse Kerk en Kerk in Actie organiseren jaarlijks de Paasgroetenactie om gedetineerden een bemoedigende groet te sturen met Pasen. Ook dit jaar deden veel protestantse gemeenten mee met de kaartenactie: er werden duizenden paasgroeten geschreven door gemeenteleden in het hele land. De kaarten komen deze week aan in gevangenissen en tbs-klinieken in heel Nederland.

Op televisie

Het televisieprogramma Petrus in het land mocht afgelopen week een kijkje nemen bij de ontvangst van de kaarten in de vrouwengevangenis van Nieuwersluis. Aanstaande zaterdag is dat te zien in de uitzending om 17.10 uur op NPO2. De vrouwen zijn enorm dankbaar met de paasgroeten. “Het is onwijs mooi dat er zoveel moed en kracht aan ons wordt geschonken,” vertelt een gedetineerde. 

Het kunstwerk op de cover van de kaart is ontworpen door enkele gedetineerden in Nieuwersluis. Lisa is een van de vrouwen die eraan meewerkte. Het maken van dit kunstwerk is voor haar een manier geweest om gebeurtenissen uit haar leven onder ogen te komen. “De gebroken knoopjes beelden mijn eenzaamheid en angst uit,” vertelt ze. “Het was op sommige momenten erg confronterend, maar het gaf me ook veel inzichten.” Samen met justitiepredikant Harma Zuidersma gaven de vrouwen het kunstwerk de naam ‘Gods licht heelt wat gebroken is’. 

Echte bemoediging

De Paasgroetenactie wordt gecoördineerd door vrijwilligers Gerry van Wijngaarden en Jeannette de Groot. De afgelopen weken hebben ze keihard gewerkt om alle binnengekomen kaarten te sorteren en pakketten te maken voor gevangenissen en tbs-klinieken in heel Nederland en op de Nederlandse Antillen. Daarbij kregen ze hulp van andere vrijwilligers uit hun woonplaatsen Giessenburg en Giessen-Oudekerk. Met elkaar hebben ze ervoor gezorgd dat íedere kaart is voorzien van een bemoedigende tekst. Gerry: “Het is zo goed als gedetineerden echt gesterkt worden door de groet op de kaart. Je weet nooit hoe iets landt. Wij zaaien, maar alleen God kan oogsten.” 

Gerry en Jeannette letten er bij het sorteren altijd op dat er op iedere extra kaart die meegestuurd wordt een postzegel geplakt zit. Is die per ongeluk vergeten, dan wordt er eigenhandig een postzegel bij geplakt. "We hoorden eens dat een gedetineerde zo blij was met die extra kaart. De man had nog geen contact kunnen krijgen met zijn familie en had geen geld voor een telefoonkaart. Hij bad om een oplossing en de kaart voelde voor hem als gebedsverhoring. Dat is waar je het voor doet," aldus Gerry. 

Handvol liefde

‘Bekommer u om de gevangenen alsof u samen met hen gevangen zat’ - woorden van Paulus in de Hebreeënbrief - zijn Gerry en Jeannette op het lijf geschreven. “Het lot van gevangenen gaat me aan het hart,” vertelt Gerry. “Naast het organiseren van deze actie bezoek ik ook gedetineerden. Een van hen zei eens: ‘Geef me het gevoel dat ik er mag zijn. Een beetje mededogen, een handvol liefde, meer niet.’ God heeft me geleerd om naar hen om te zien.” Beide vrouwen zijn met hart en ziel betrokken bij de actie. Gerry: “De paasgroeten zijn een bemoediging voor degenen die ‘binnen de muren’ zijn: men weet dat de gemeente ‘buiten de muren’ hen niet vergeten zijn. God is bij hen, ondanks alle gesloten deuren.” 

>> De uitzending van Petrus in het land vanuit de vrouwengevangenis in Nieuwersluis is te zien op zaterdag 9 april om 17.10 uur op NPO 2. Meer informatie

Lees ook:

 



Was deze informatie zinvol?
We hebben je feedback ontvangen, dankuwel!

Om deze pagina verder te verbeteren zijn wij benieuwd waarom u deze pagina wel of niet zinvol vond. U kunt ons helpen door de onderstaande vragen in te vullen.

Mogen we je contactgegevens voor eventuele verdere vragen? (niet verplicht)