Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kijkt u mee? Unieke pinksterviering vanuit de Broerekerk in Bolsward

Vanuit de Broerekerk in Bolsward wordt morgenmiddag, zaterdag 8 juni, een bijzondere pinksterviering uitgezonden. Het thema is: 'Verstaan wij elkaar?' Zeven plaatselijke gemeenten uit het hele land werkten mee aan de voorbereidingen voor de pinksterdienst.

Ook zanger Stef Bos en rapper Brainpower verlenen hun muzikale medewerking aan de viering, die in het teken staat van het verlangen elkaar te verstaan en te begrijpen. Deze ‘grootste pinksterviering van Nederland’ is een initiatief van het KRO-NCRV-programma Met hart en ziel & de Protestantse Kerk in Nederland.

De scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, ds. René de Reuver, preekt over het thema ‘Verstaan wij elkaar?’. In reactie op de preek is een a capella te horen door rapper Brainpower, samen met mensen uit de Veenkerk in Amersfoort. Tijdens de viering brengt zanger Stef Bos een moderne bewerking van het bekende pinksterlied Geest van Hierboven ten gehore, met Jongerenkoor Samen Op Weg uit Houten onder leiding van dirigent Rienk Bakker. De muzikale begeleiding van de samenzang wordt verzorgd door Frank van Essen en combo. 

Voorbereidingen

Zeven protestantse gemeenten uit het hele land werkten mee aan de voorbereidingen voor de pinksterviering. De protestantse kerk in Duiven vouwde honderden papieren duiven, die morgen in de kerk te zien zijn. Tijdens de schriftlezing wordt het pinksterverhaal in graffiti uitgebeeld, door de protestantse gemeente in Denekamp. De paarskaars is gemaakt door de Kruispuntgemeente in Amersfoort, die hiervoor kaarsvet van 'oude' paaskaarsen inzamelde. Vóór de kerk is een mozaïek zichtbaar van vijfduizend gerbera's uit Rijnsburg. En de protestantse gemeente Poortugaal en gereformeerde kerk Rhoon decoreerden de stola van de predikant en het kleed op de liturgische tafel in de kleuren en symboliek die passen bij Pinksteren. In het tv-programma Met hart en ziel waren in verschillende afleveringen deze voorbereidingen te zien. 

Pinksteren is een christelijke feestdag, waarop de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht. Met deze uitstorting wordt ook het begin van de christelijke kerk gemarkeerd.

Met hart en ziel pinksterviering, zaterdag 8 juni om 17.10 uur op NPO2.
Herhaling: donderdag 13 juni om 16.10 uur op NPO2.
Commentaar tijdens de viering: presentator Jos van Oord.

https://kro-ncrv.nl/protestant/nieuws/hier-vind-je-alles-over-de-met-hart-en-ziel-pinksterviering

Foto: Marloes Kamer