Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kerstnachtdienst Gouda 2020: boodschap van hoop voor hele omgeving 

Hoe kun je voor veel mensen iets betekenen tijdens Kerst in coronatijd? Het missionair team van de Sint Janskerk in Gouda bedacht een alternatief voor de druk bezochte kerstnachtdienst. In samenwerking met Omroep West komt er een tv-uitzending voor heel Gouda en omgeving. Ds. Bijkerk: “We hopen veel mensen in deze donkere tijd te bemoedigen door de boodschap van Christus’ geboorte.”

Normaal gesproken opent de Goudse Sint Jan - langste kerk van Nederland - op Kerstavond haar deuren voor 2000 kerkgangers uit de hele stad en omgeving. Door de coronamaatregelen is dat dit jaar niet mogelijk, maar het missionair team van de Goudse Sint Jans-gemeente ging niet bij de pakken neerzitten. 

Bijzondere kans

“We zagen juist een bijzondere kans ontstaan om nog meer mensen te bereiken met de boodschap van Kerst,” vertelt ds. Gerard Bijkerk, lid van het missionair team. “We zijn in gesprek gegaan met Omroep West om samen een bijzondere televisie-uitzending op Kerstavond te realiseren. Zij zagen dat helemaal zitten, ook zij vingen namelijk signalen op dat veel kerken dit jaar afzien van hun fysieke kerstnachtdiensten. We hopen met de uitzending dus een groot publiek te bereiken.”

De dienst wordt van tevoren opgenomen door een professionele filmploeg. Ds. Bijkerk: “Er zitten verschillende elementen in. Mijn collega ds. Marco Batenburg (tevens preses Synode), gaat voor en burgemeester Pieter Verhoeve levert een bijdrage middels een eindejaarsboodschap voor heel Gouda en omstreken. Daarnaast is de muzikale omlijsting een combi van traditionele kerstliederen, gespeeld door organist Gerben Budding en een vocaal kwintet, als ook eigentijdse kerstliederen met de Sintjanskerstband onder leiding van leading vocal Bente de Leede. Voor de kinderen wordt het kerstevangelie uitgebeeld door kindertheater Goud.” 

Er is goed nagedacht over de samenstelling. “Het is belangrijk de vaart erin te houden, zodat de aandacht erbij blijft bij de mensen thuis. De uitzending op televisie duurt een uur, via onze website is ook de uitgebreidere versie te bekijken.”

Verhaal gaat verder onder de video

Kerstverhaal in glas

Daarnaast is de Sint Janskerk in de hele maand december open voor iedereen die stilte of sporen van het kerstverhaal zoekt. Van 12 tot 31 december kunnen mensen een wandeling maken langs de Goudse glazen, de beroemde gebrandschilderde ramen van de eeuwenoude kerk. “Er komt een route langs alle glazen die de aankondiging en geboorte van Jezus uitbeelden. We plaatsen grote doeken haaks op de muren, zodat bezoekers als het ware van kamer tot kamer gaan. In iedere kamer vindt men een Gouds glas en videomapping die het verhaal van het glas laat zien. Het eindpunt is het glas waar de geboorte van Christus is afgebeeld.”

Ook is er een speciale stilteruimte in de monumentale kerk. Ds. Bijkerk: “Mensen kunnen hier even behaaglijk zitten, de stilte zoeken, een gebed achterlaten of een kaarsje  aansteken.” Ook tijdens Kerstavond is de kerk open voor bezoek. “Als kerk kunnen we een lichtpuntje zijn in deze donkere dagen en bijdragen aan de boodschap van hoop, juist in deze tijd.”