Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kerken in de etalage in Woerden

Opruimen, stofzuigen, straatje vegen, een appeltaart bakken die een lekkere geur geeft in huis. Als je je huis graag wilt verkopen, zet je het in de etalage met het beste wat je te bieden hebt. In Woerden waren dit jaar op de openhuizenroute wel een paar heel bijzondere huizen te bewonderen.

Zowel de Opstandingskerk als de Kruiskerk in Woerden hadden het openhuizenbord namelijk op hun kerkgebouw geplakt. Het thema van de startzondag 2017 “Kerkproeverij” werd zo op een ludieke manier aangepakt. Ds. Joost Schelling (Kruiskerk) en ds. Marianne Paas Feenstra (Opstandingskerk) trokken hierin samen op.

Huis in de etalage
Het was even wennen voor de gemeenteleden: de vertrouwde startzondag dit jaar in het teken van ‘kerkproeverij’. Zo’n zondag is vanouds gericht op het versterken van de onderlinge gemeenschap door de extra activiteiten die gezamenlijk worden gedaan. Dit jaar willen de kerken ook gastvrij open staan voor bezoekers. Dit bleek prima samen te gaan, want als je een open huis organiseert, dan zet je je huis natuurlijk in de ‘etalage’ met het beste wat je te bieden hebt: en dat is als kerk onder andere de geloofsgemeenschap.

Proeven aan het kerkelijk leven
Veel gemeenteleden hebben mensen uit hun netwerk meegenomen naar de dienst. In beide kerken waren er daarom flink wat gasten, zowel buren, (klein)kinderen van betrokken gemeenteleden en vrienden, maar ook veel ‘nieuwe’ Nederlanders mochten worden begroet, zoals statushouders uit de Stadspoort of mensen die al jaren via Vluchtelingenwerk begeleid worden. Ook om de dienst heen viel genoeg te proeven. Er was veel lekkers gebakken om te proeven en de Opstandingskerk schreef een heuse Heel de Opstandingskerk Bakt-wedstrijd uit. Het kerkelijk leven kon geproefd worden in kleine workshops. In de Kruiskerk was een proeverij van bijzondere gerechten, van bijzondere kazen en chocolade, tot biest en honing. De beide predikanten willen de komende tijd vaker positief als kerk naar buiten treden. In samenwerking met andere kerken in Woerden wordt op vrijdagavond 22 december voor de 2e keer het Kerstwandeltheater dwars door de binnenstad georganiseerd. En op woensdag 27 december is er voor het eerst een viering in de Kruiskerk rondom TOP2000-muziek. 

Vindplaats van geloof, hoop en liefde
De beide kerken in Woerden willen vooral laten merken dat ze er zijn én hun product uitdragen. Dat product is de geloofsgemeenschap, waarin iedereen welkom is, zich gekend mag weten en waarin gezamenlijk wordt geoefend met het delen van hoop en liefde in een soms donkere wereld. Al jaren wordt dit vormgegeven door bijvoorbeeld het organiseren van koffieochtenden en een kerkcafé, maar ook met activiteiten voor minder-bedeelden in de samenleving. Zo wordt uitdrukking gegeven aan de missie die de beide kerken kernachtig geformuleerd hebben: Geroepen, geraakt, gezonden!

Wilt u ook een kerstwandeling of lichtjestocht organiseren vanuit uw kerk? Kijk op protestantsekerk.nl/kerst voor ideeën en een handleiding.

 

Lees meer over

Het thema Startzondag - Een goed verhaal