Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Kerk en Wereld Jongerenprijs 2018

¨Wij zijn gezegende mensen die anderen tot zegen kunnen zijn. Iets doen voor een ander is niet alleen goed voor die ander, maar doet ook jezelf goed¨, aldus Karin van den Broeke, preses van de Protestantse Kerk en tevens voorzitter van de jury Jongerenprijs 2018. De prijs zal in februari 2018 worden uitgereikt tijdens het symposium van instituut Kerk en Wereld in Amsterdam.

Eens per twee jaar reikt instituut Kerk en Wereld de Jongerenprijs uit aan jongeren die een project of actie willen opstarten voor een betere maatschappij. Geloven en de opdracht tot inzet voor een betere wereld zijn voor Karin van den Broeke onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zelf ervaart ze regelmatig hoeveel inspiratie er uitgaat van jongerenprojecten. ¨Jongeren zijn vaak in staat om snel en slagvaardig iets te organiseren. Bovendien vormt de ervaring henzelf. De jongerenprijs is een goede kans om jongeren te stimuleren tot het maken en uitvoeren van een concreet plan.¨

Kansrijke projecten
Tot 4 december 2017 is het mogelijk om in te schrijven en mee te dingen naar de jongerenprijs. Daarna zal een jury zich buigen over alle inzendingen en daaruit zal het meest inspirerende project worden gekozen en gepresenteerd op het Kerk en Wereld symposium in februari 2018. Karin vindt het een eervolle taak: ¨Van nature ben ik een nieuwsgierig mens en geniet ik ervan te horen welke projecten er in ontwikkeling zijn. Ik ben bang dat het best lastig kiezen zal worden, maar aan de andere kant vind ik het leuk om echt kritisch te kunnen kijken naar wat kansrijke projecten zijn.¨ Karin hoopt dat jongeren die deze projecten vormgeven er zelf ook echt iets aan zullen beleven.

Realiseren van je project
Er zijn dit jaar vier prijzen te winnen. Voor elk van de vier thema´s waar Kerk en Wereld zich voor inzet, zal een winnaar gekozen worden. De hoofdprijs is een bedrag van 10.000 euro, en de volgende prijzen bestaan uit drie geldbedragen van 5.000 euro. ¨De financiële bijdrage helpt jongeren om het project dat ze voor ogen hebben echt te realiseren¨, aldus Karin, ¨en ook het schrijven van een aanvraag is een nuttige klus: het helpt om systematisch na te denken over doel en uitvoering van wat misschien gewoon als een mooie droom begon¨.

Meedingen naar de Jongerenprijs 2018? Deadline voor het insturen van een project is 4 december 2017. Kijk voor alle informatie, voorwaarden en aanmeldformulier op de speciale website 'Kerk en Wereld Jongerenprijs'.