Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Jurjen de Groot: “Kerk-zijn in tijden van corona. We zitten er samen in.”

In gesprekken met predikanten en kerkelijk werkers hoort Jurjen de Groot, directeur dienstenorganisatie, de moeite en gebrokenheid van kerk-zijn in deze tijd. Ook de dienstenorganisatie is zoekende in deze periode. De Groot werd getroost door een lied geschreven door een collega. Hij deelt het graag met u.

“Ik wil met jou drie woorden zingen. De mooiste woorden die ik weet: 'Geloof' en 'Hoop' en boven alles het mooiste woord dat 'Liefde' heet."

Dit lied werd gezongen tijdens de startdag van de dienstenorganisatie. Ik deel het graag met u, omdat het mij troost en hoop gaf. Misschien kunt u ook wel wat troost en hoop gebruiken in deze lastige tijd van kerk-zijn.

Ik zie, en mijn collega’s zien, de moeite en gebrokenheid van kerk-zijn in deze tijd. Kerk-zijn gaat namelijk over gemeenschap, samen optrekken als broers en zussen in Christus. In gesprekken met predikanten en kerkelijk werkers wordt de gebrokenheid van deze tijd voor mij extra voelbaar en zichtbaar. Tegelijkertijd zie ik ongelofelijke creativiteit en volhardendheid van predikanten, kerkelijk werkers en vrijwilligers om vorm te geven aan kerk-zijn ondanks alle coronamaatregelen.

We horen bezorgde, vermoeide en gefrustreerde geluiden van gemeenten. Hoe geef je vorm aan ontmoeting in deze tijd? Verliezen we kerkgangers door de huidige gang van zaken? Daarnaast kost het veel energie om voortdurend creatieve oplossingen te moeten of willen verzinnen. 

In de de dienstenorganisatie leven we in hetzelfde spanningsveld en zijn we ook zoekende in deze periode. Ook ons werk wordt bepaald en beperkt door de coronamaatregelen.  We zitten er echt samen in.

“Ik wil jou mijn liefde geven. Gewoon de liefde van mens tot mens. Ik wil met jou mijn vreugde delen. En de mooie dingen die ik wens."

Een indringende tekst in deze tijd. Het liefste wens ik dat alles weer ‘normaal’ is. Want ook de startdag van de dienstenorganisatie (vergelijkbaar met de startzondag van gemeenten) was aangewezen op online oplossingen. In plaats van samen te komen op één locatie waren we verdeeld over meerdere locaties en via een livestream met elkaar verbonden. Prachtig dat deze techniek er is, maar het is niet hetzelfde als elkaar écht ontmoeten. Het voelde daardoor goed en kaal tegelijkertijd. 

Het lied waaruit ik citeer werd geschreven door Hans Kroon. Hij werkt op de IT-afdeling van de dienstenorganisatie en is lid van de Protestantse Gemeente Veenendaal (Petrakerk). Hij zong het samen met Helma van der Neut, HR-adviseur in de dienstenorganisatie en lid van de Hervormde Gemeente Vreeswijk (Nieuwegein)

[Tekst gaat verder onder video]


Vooral de tekst van het refrein kwam bij mij binnen, omdat het me doet realiseren dat we hoe dan ook bouwen aan de wereld zoals God haar heeft bedoeld. Of dat nou vol enthousiasme is of met de moed der wanhoop.
 
"Opdat wij elkaar vertrouwen. Samen aan de wereld bouwen zoals God haar heeft bedoeld. En aan ons heeft meegegeven om een leven hier te leven dat op Liefde is gestoeld." 

Een mooi nieuw seizoen gewenst.

P.S. Heeft u een vraagstuk waarover wij mee kunnen denken? Of wilt u gewoon uw ervaringen delen rond kerk-zijn in coronatijd? Mail dan naar info@protestantsekerk.nl. U kunt ook met elkaar in gesprek in de facebookgroep ‘Kerk-zijn in tijden van corona’.

Ook dit lied in de gemeente zingen of laten horen?

Fotograaf: Eljee Bergwerff