Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Jongerenprijs Kerk en Wereld: publiek kan stemmen

De Kerk en Wereld Jongerenprijs is een prijs voor het beste jongerenproject dat aansluit bij de kernthema's van Kerk en Wereld.

De Kerk en Wereld Jongerenprijs bestaat dit jaar uit twee prijzen van elk €5.000, een voor het beste project (2012, 2013) en een voor het beste idee voor een project (2014). Er zijn zo'n 70 jongerenprojecten ingediend, waarvan er 45 zijn uitgekozen, die op www.jongerenprijs.nl zijn geplaatst.

Project: Leer je buren kennen

Het zal bepaald geen makkelijke keuze worden, noch voor het publiek, noch voor de jury… Een greep uit de projecten maakt dat al meteen duidelijk. Neem bijvoorbeeld het project Leer je buren kennen, van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam.

Zij maakten een lesprogramma om jongeren van het ROC, met verschillende culturele achtergronden, persoonlijk kennis te laten maken met – moderne – joden, om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen. Eerst krijgen de jongeren (20-25) een humoristische filmpje te zien, met alle vooroordelen over joden die je maar kunt bedenken. Daarna krijgen ze een vel papier, en wordt gevraagd hun associaties bij 'joden' op te schrijven. Daarna gaan groepsleiders hier met de jongeren over in gesprek.

Er is geen taboe op de onderwerpen: het gaat vaak over eten, feestdagen, familie en toekomstverwachtingen, maar ook over besnijdenissen, homoseksualiteit en Israël. Bijzonder is dat juist de jongeren die moslim zijn, veel herkennen. 'Over het algemeen komen de klassen binnen omdat ‘het moet van school’ en ze gaan echt enthousiast de deur uit. We hebben inmiddels 3000 jongeren/150 klassen ontvangen en willen er graag mee door gaan.', schrijven de indieners van het project.

Idee: Jonge filmmakers uit Arabische wereld

Een van de ingediende ideeën komt van Stichting Het Arabische Huis voor de Kunsten. De stichting wil professionele workshops organiseren voor jonge, vrouwelijke filmmakers uit de Arabische wereld, als onderdeel van Arab Women’s Film Festival (Den Haag maart 2014). Dit Film Festival is een jaarlijks, wereldwijd filmfestival dat films vertoont waarin de Arabische vrouw centraal staat. Tijdens het komende festival wordt een aantal intensieve scenario- en regieworkshops gegeven, waarvoor tien jonge, vrouwelijke filmmakers uit verschillende Arabische landen worden uitgenodigd.

Prijsuitreiking

Tot en met 31 oktober kan het publiek laten weten welk project en welk idee hun voorkeur heeft. De vijf beste projecten en de vijf beste ideeën gaan door naar de finale. In de eerste week van november zal de jury uit de gekozen projecten en ideeën de twee beste kiezen. De beide prijzen worden uitgereikt op 7 november, tijdens een bijeenkomst in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

>Datum: 7 november 2013. Tijd: 14.00-17.00. Plaats: Auditorium Museum Catharijneconvent Utrecht. Stemmen en meer informatie op www.jongerenprijs.nl

Lees meer over

Het thema Fonds Kerk en Wereld