Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

In touw voor Actie Kerkbalans

Duizenden vrijwilligers in het hele land houden zich deze weken bezig met de Actie Kerkbalans. We kijken mee met Erik Ekkel uit Nuenen. “Onze gemeenteleden mogen hun bijdrage zelf over drie potjes verdelen.”

‘Dromen voor onze wereld’, dat is het jaarthema van de Nuenense kerken. Dat thema staat dan ook centraal in de Kerkbalans-folder die alle leden hebben ontvangen. Wat wensen wij elkaar, onze wereld en onze kerken toe? Wat hopen en verwachten wij voor de toekomst? En hoe kunnen wij ons daar zelf voor inzetten en hoe kunnen we bijdragen? Bijdragen kunt u in ieder geval via de Actie Kerkbalans. De kerk krijgt geen subsidie maar heeft wel kosten, om vorm te geven aan onze gemeenschap, maar er ook te zijn voor ons dorp, met aandacht voor kwetsbare mensen hier en veel verder weg in de wereld.

Niet alleen dromen

De folder maakt meteen duidelijk: de protestantse gemeente in Nuenen wil het niet laten bij dromen, maar die dromen ook omzetten in daden. En daar is geld voor nodig. “Gelukkig halen we jaarlijks behoorlijk wat op met de Actie Kerkbalans”, zegt Erik Ekkel, die sinds dit jaar deel uitmaakt van de Kerkbalans-commissie. “Maar er zijn nog wel stappen te zetten. Zo willen we het graag mogelijk maken om via de website bij te dragen. Hoe eenvoudiger, hoe beter.”

Dit jaar heeft de gemeente voor het eerst verschillende brieven aan de gemeenteleden verstuurd. “Eigenlijk gek dat we dat niet al eerder hebben gedaan”, zegt Erik. “In het bedrijfsleven is het heel normaal om mensen zo persoonlijk mogelijk aan te schrijven. We hebben nu onderscheid gemaakt tussen de ‘gulle’ en de ‘gewone’ gevers. Mensen hebben natuurlijk hun eigen redenen om een bepaald bedrag te geven. Maar als ze weten wat het gemiddelde bedrag is, kan dat net een zetje geven om hun bijdrage wat te verhogen - als ze het kunnen missen, uiteraard.”

De Nuenense gemeenteleden mogen zelf aangeven hoe ze hun bijdrage willen verdelen. Er zijn drie verschillende ‘potjes’: Diaconie, ZWO en Algemene zaken. “Het maakt het geheel misschien wel wat ingewikkelder. Maar de keuzevrijheid wordt wel erg gewaardeerd. Sommige mensen willen hun hele bijdrage aan de Diaconie toekennen. Gelukkig zijn er dan weer anderen die de verdeling vrij laten, want ‘Algemene zaken’ is natuurlijk de grootste kostenpost.”

Kerk voor het hele dorp

Het grootste deel van de inkomsten van de protestantse gemeente is afkomstig van de oudere gemeenteleden, door directe bijdragen of uit legaten. Het is dus een uitdaging om ook de jongere gemeenteleden te betrekken. Maar Erik ziet daarnaast nog andere mogelijkheden. “We richten ons met onze activiteiten steeds meer op het hele dorp, niet alleen op onze eigen gemeenteleden. We willen missionair zijn. We organiseren bijvoorbeeld lezingen en andere activiteiten. Zo laten we zien wat we doen en waar we voor staan, bijvoorbeeld ook als het gaat om de ondersteuning van gezinnen in armoede. Dat kan mensen in de toekomst doen denken: daar wil ik ook bij horen. Of: dat vind ik belangrijk om te ondersteunen.” Volgend jaar moet ook de aftrap van Kerkbalans een moment zijn om het dorp te betrekken. “Dat hebben we ook tijdens onze Startzondag gedaan, toen hebben we iedereen in de buurt uitgenodigd. Dat werd erg gewaardeerd!”

Lees ook: