Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

In gesprek over seksualiteit

Over seksualiteit praten de meeste mensen niet gemakkelijk of ‘zomaar’. Het is lastig er woorden voor te vinden. Hoe kun je het gesprek toch op gang brengen?

Een paar tips en ideeën:

 1. Een binnenkomer. Geef iedere deelnemer bij binnenkomst een papiertje waar het woord ‘seks’ op staat. Vraag iedereen om een aantal woorden te noteren die het woord bij hen oproept. Vertel erbij dat ze dat niemand hoeven te laten lezen. Zelf schrijf je het woord ‘seks’ op een flapover of schoolbord. Vervolgens vraag je of de deelnemers een aantal van de genoteerde woorden willen noemen, die je erbij schrijft. De ervaring leert, dat deze werkvorm het ijs breekt en mensen helpt om alvast wat thema’s te benoemen.
 2. Vragen stellen. In een werkgroep over opvoeding en seksualiteit is dit een goede start. Ouders durven wel met hun vragen over opvoeding over de brug te komen. Dat is ook iets indirecter dan meteen spreken over je eigen seksualiteit. Een andere mogelijke ingang tot het gesprek met volwassenen is: hoe ben je zelf opgevoed rond seksualiteit? Was het bespreekbaar of juist niet? Wat vond je goed, wat zou je anders willen doen? Begin daarin als gespreksleider je eigen ervaring te vertellen, dat breekt het ijs.
 3. Stellingen. Het is een bekende vorm om het gesprek op gang te brengen: lees een stelling voor en vraag de groep letterlijk positie in te nemen (mee eens: ene hoek van de zaal, niet mee eens, andere hoek). Vraag een aantal mensen waarom ze staan waar ze staan. Voorbeelden van stellingen:
  ‘Zonder seks geen geluk.’
  ‘Voor seks moet je trouw zijn.’
  ‘Seks zonder liefde is misbruik.’
  ‘Porno is gebrek aan respect.’
 4. De bijbel over seks – dit onderwerp kun je op verschillende manieren inbrengen, aan de hand van een aantal bijbelgedeelten met vragen ter bespreking, maar ook door mensen te vragen: ‘wat denk je dat de bijbel over seks te zeggen heeft, weet je een voorbeeld?’ Het gesprek verdiept zich als mensen dit gaan verbinden met hun eigen levenservaring. ‘Ik heb in mijn opvoeding vooral meegekregen dat seks vies is en eigenlijk niks met God te maken heeft. Nu ontdek ik in deze gesprekken dat dat toch echt niet klopt, maar ik vind het zo moeilijk om dat binnen te laten komen’ vertelt een vrouw.
 5. Inleiding/lezing. Juist omdat seksualiteit zo beladen is, kan het helpen een avond te starten met een inleiding waarin ook ervaringen worden benoemd. Het is niet zo bedreigend om daarnaar te luisteren. Zorg na afloop voor goede gespreksvragen en bied de mogelijkheid tot het stellen van schriftelijke vragen. Tip: een van de avonden van de Marriage Course gaat over seksualiteit. Daaruit zijn ideeën op te doen voor een dergelijke inleiding. (zie het boek van Nicky en Sila Lee: ‘Ik ook van jou’)

Foto: Unsplash

Lees meer over

Het thema Veilige gemeente