Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

In actie voor straatkinderen

Jongeren van de Grote Kerk in Elst komen tijdens de Vierdaagse in actie voor kinderen in Oeganda.

Even tot rust komen tijdens de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse. Het kan in en rond de Grote Kerk in Elst. Jongeren serveren koffie, thee, koek, chips en soep. De opbrengst is voor het goede doel, in dit geval voor de straatkinderen in Oeganda.

Het is hard werken voor de jongeren uit Elst op de eerste dag van de Vierdaagse. Voor dag en dauw zijn ze paraat om wandelaars op te vangen. Hun inzet werd vorig jaar ruim beloond. De opbrengst van de actie was zestienhonderd euro. Ook toen bestemd voor het project in Oeganda.

Hannah de Does, Eva Buurman, Bas Kampen (jeugdouderling) en Sigrid Michielse (jeugddiaconie) praten enthousiast over The Meeting. Dat is de jongerengroep van de protestantse gemeente in Elst. Een groep met tachtig leden in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Met activiteiten van uiteenlopende aard. Ontspanning en diepgang gaan hand in hand. Een gouden formule want The Meeting bestaat al twintig jaar.

Wekelijks is er een gesprekskring. Jongeren praten dan over uiteenlopende onderwerpen. Soms aanhakend op de actualiteit, dan weer met een diepere lading. “Maar echt niet elke keer even diepzinnig”, zeggen ze. “Je kunt er alles kwijt. Je mag en kan alles zeggen. We noemen het ook wel de Meetkring.” Daarnaast zijn er maandelijkse activiteiten voor alle leeftijdsgroepen.

Straatkinderen

Sinds een jaar of vijf, zes zijn ze actief op de eerste dag van de Vierdaagse, als het wandelpeloton de Grote Kerk passeert. De diaconie van de protestantse gemeente in Elst heeft besloten projecten langjarig te steunen. De leden van The Meeting hebben ervoor gekozen om straatkinderen in Oeganda te helpen.

“Dit project spreekt ons het meest aan. Kinderen worden naar de hoofdstad Kampala gestuurd om er te bedelen. We steunen een organisatie die de kinderen van de straat haalt en op zoek gaat naar hun thuis.” In Kampala hebben de kinderen geen leven. Ze hebben amper te eten en worden geconfronteerd met geweld. Dankzij het project kunnen ze weer onderwijs volgen.

Geld ophalen

Met de actie tijdens de Vierdaagse willen de jongeren van The Meeting geld ophalen voor dit project. Het is dit jaar wel anders nu de wandelaars in omgekeerde richting lopen. “Ze kunnen vanaf zeven uur bij ons terecht. Er komen mensen voor de koffie, de soep of koek. Anderen willen even rusten of zoeken de stilte van de kerk op. Mensen kunnen bovendien tegen betaling van vijftig eurocent hun fiets bij ons stallen.”

> Dit artikel is met toestemming overgenomen uit De Weekkrant, de Betuwe. Tekst: Vincent Bos.

Fotografie: Kirsten Fotografeert.