Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Hoe kunnen we het verhaal van Kerst buiten de kerk vertellen?

Veel kerken zijn al bezig met de voorbereidingen voor Advent en Kerst. Hoe grijp je deze periode aan om het verhaal van de geboorte van Jezus ook buiten de kerk te vertellen?

Dat onderwerp staat centraal in de 'vraag van de maand' in woord&weg:

“Onze kerstnachtdienst trekt veel mensen die we anders niet in de kerk zien en daar zijn we blij mee. Maar we willen Kerst graag aangrijpen om het verhaal van de geboorte van Jezus ook buiten de kerk te vertellen, bijvoorbeeld aan gezinnen met kinderen. Hebben jullie tips?”

Veel mensen zijn op zoek naar saamhorigheid en hoop. Kerken kunnen daarop inspelen. Met Kerst kan dat door mensen op een laagdrempelige en creatieve manier te laten kennismaken met het verhaal van de geboorte van Jezus. Neem uw stads- of dorpsgenoten mee in het kerstverhaal door een wandeling of een lichtjestocht. Niet alleen geschikt voor kinderen! Op protestantsekerk.nl/kerst vindt u een beproefd voorbeeld, uit Utrecht en Hilversum, van zo’n wandeling en lichtjestocht, compleet met tips voor de voorbereiding, PR en draaiboeken.

Overigens is het goed om ook de kerstnachtdienst eens te bekijken door het oog van buitenstaanders. Hoe kunnen zij zich welkom voelen? Ook daarvoor vindt u tips.

Meer rond Advent en Kerst

  • Adventskalender om toe te leven naar Kerst, gratis aan te vragen.
  • Liturgisch bloemschikken, praktische handreikingen voor schikkingen op de adventszondagen en Kerst rond het thema van de kerstcampagne van Kerk in Actie ‘Geef licht’, beschikbaar als pdf’s (vanaf 1 november).
  • Feest voor iedereen (pdf), ideeën om Kerst niet alleen binnen de muren van je eigen gemeenschap maar ook zichtbaar naar buiten en samen met anderen in je omgeving te vieren.
  • Kliederkerstviering en veel andere werkvormen en suggesties om Kerst met kinderen te vieren.
  • Kerstcampagne ‘Geef licht’. Met uw steun biedt Kerk in Actie via lokale kerken drinkwater, een warme maaltijd en onderwijs aan straatkinderen in Zuid-Afrika, werkende kinderen in Colombia, weeskinderen in Oekraïne, oorlogskinderen in Myanmar en vluchtelingenkinderen in Syrië, Libanon en Jordanië. Doe mee met de kerstcampagne en geef het licht door.

Ga naar protestantsekerk.nl/kerst voor meer informatie.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief via protestantsekerk.nl/nieuwsbrief.

Lees meer over

Het thema Missionair werk