Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Hoe brengen we de Bijbel dichterbij? Een veelzijdig symposium over het belangrijkste boek van Nederland

Met nieuwe inspiratie de Bijbel lezen, thuis of in uw gemeente? Kom dan op 9 maart naar het symposium ‘Het Hoge Woord in de Lage Landen’, vol handvatten en inzichten over Bijbelgebruik vandaag de dag.

De Bijbel werd in 2016 verkozen tot het belangrijkste boek van Nederland. Maar welke betekenis geven we vandaag de dag aan de Bijbel? Lezen we de Bijbel als Woord van God of als woorden van mensen? En wat doet het met ons, als we erin lezen? Over deze vragen gaat de essaybundel ‘De Bijbel in Nederland’, die onlangs verscheen. Naar aanleiding van deze essaybundel organiseren de Protestantse Kerk in Nederland en het Nederlands Bijbelgenootschap op 9 maart het symposium ‘Het Hoge Woord in de Lage Landen’. “De Bijbel is het bronboek van de kerk”, aldus ds. René de Reuver, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk. ‘Daarom is het van groot belang dat mensen binnen en buiten de kerk in gesprek gaan rond de Bijbel. We hopen dat het symposium de aanwezigen hiertoe zal inspireren.”

Programma

Aan het woord tijdens het symposium komen onder andere PThU-oudtestamenticus Klaas Spronk (‘Het Oude Testament als bron van inspiratie’), Désanne van Brederode (‘Lezen moet je blijven leren’) en Maarten Wisse (synode-nota ‘De Bijbel in het midden - het geloofsgesprek te midden van verschillen’). ‘s Middags worden in een reeks workshops eigentijdse, creatieve en effectieve vormen gepresenteerd om te ontdekken wat de Bijbel kan betekenen. Hoe lees je de Bijbel met kinderen en jongeren? Wat kunnen de methodes van contextueel bijbellezen, ‘lernen’ en bibliodrama betekenen? En hoe gaat de revisie van de Nieuwe Bijbelvertaling eigenlijk in zijn werk? Aanwezigen kunnen deelnemen aan twee workshops van hun keuze. Het symposium wordt afgesloten met een theatervoorstelling van Kees Posthumus en een informeel samenzijn.

Benieuwd naar het volledige programma of wilt u zich aanmelden? Ga naar protestantsekerk.nl/bijbelsymposium.

Foto: Unsplash

Lees meer over

Het thema Geloofsgesprek