Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Hemelhoge melodieën

Hoe kies je als predikant nieuwe liederen uit voor de kerkdienst als je zelf geen noten kunt lezen? Voor ds. Rina Mulderij van de protestantse gemeente Grootegast-Sebaldeburen biedt het wereldwijde web de oplossing.

Mulderij: "Ik laat de gemeente onder andere graag uit de liedbundel Hemelhoog zingen, maar ik kan geen noten lezen. Als ik de nootjes zie staan, denk ik alleen maar 'tja, hoe zou dit nou klinken'." En dus ging ze via Google op zoek naar de melodieën.

Via YouTube, de website van de hervormde gemeente Dinteloord, het EO-programma ‘Nederland Zingt’ en andere openbare bronnen lukte het haar om van bijna ieder lied in de liedbundel een melodie te vinden. Om niet iedere keer opnieuw te moeten zoeken, heeft ze ze op een rijtje gezet in een pdf-document. "Een handige database voor mezelf, maar misschien ook voor anderen."

In haar werkgemeenschap (een overleg van predikanten in de regio) reageerde men al enthousiast op het initiatief van Mulderij. Ook via de facebookpagina van Predikanten & Pastores kreeg ze positieve respons. "Uiteraard heb ik het ook naar het beamteam van mijn gemeente gestuurd. Ik ben zeer benieuwd naar hun reactie."

Hemelhoog is een liedbundel met 739 protestants-evangelische liederen. Geschikt voor thuis, in de kerk en muziekgroepen.

> Download hier de lijst die ds. Mulderij gemaakt heeft.

De lijst bestaat grotendeels uit verwijzingen naar YouTubepagina’s. YouTube voert een eigentijds auteursrechtsbeleid. Rechthebbenden kunnen er rechtstreeks bij YouTube bezwaar tegen maken dat gemeenten op deze manier kennis maken met hun lied. De Protestantse Kerk meent daarom dat u deze lijst probleemloos kunt gebruiken maar kan er verder geen verantwoordelijkheid voor nemen.’

Lees meer over

Het thema Eredienst