Protestantse Kerk
Doorgaan naar hoofdinhoud

Help slachtoffers hongersnood

De komende 6 maanden dreigt er hongersnood voor meer dan 20 miljoen mensen in Afrika.

Deze mensen lijden aan voedselgebrek en ondervoeding. Alleen al in Zuid-Soedan hebben 100.000 mensen direct hongersnood en lopen 5,5 miljoen mensen risico daarop. De samenwerkende hulporganisaties, waar Kerk in Actie onderdeel van is, starten deze week de Nationale Actie om miljoenen levens te redden.

Op 6 maart zijn de samenwerkende hulporganisaties de Giro555 actie ‘Help slachtoffers Hongersnood’ gestart voor Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië, en Jemen. Kom als kerk in actie en laat ons weten welke initiatieven u opzet om een bijdrage te leveren. Wij horen het graag en danken u bij voorbaat voor uw inzet.

Feiten

  • Acute hongersnood bedreigt het leven van 20 miljoen mensen
  • Meer dan 1,5 miljoen kinderen lijden aan ernstige en acute ondervoeding
  • Voedselprijzen stijgen sterk waardoor veel gedupeerde gezinnen geen voedsel kunnen kopen
  • Waterbronnen zijn opgedroogd en een groot deel van de oogst is mislukt
  • Door dreigende hongersnood slaan mensen op de vlucht naar gebieden waar mogelijk wel water is 

Hulp dringend nodig

De landen die het ernstigst getroffen worden zijn: Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Jemen. Hier speelt zich de ergste honger af met meer dan 20 miljoen mensen in nood.

Een hongersnood komt maar zelden voor - de laatste keer was in 2011 in Somalië, waarbij destijds het schrikbarende aantal van meer dan 250.000 doden vielen. Voor delen van Zuid-Soedan is nu al officieel een hongersnood afgekondigd, die momenteel 100.000 mensen treft. Ook in verschillende buurlanden dreigt eenzelfde situatie te ontstaan. Ingrijpen is hard nodig om verdere hongersnood te voorkomen!

Steun dit werk! Wilt u in uw gemeente in gebed stilstaan bij de getroffenen en voor hen collecteren? Of wilt u weten wat Kerk in Actie onderneemt in deze en andere landen? Lees meer informatie.

Over Giro555

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 12 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.

Dit zijn de hulporganisaties achter Giro555: Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, CARE Nederland, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.